Antena 3 CNN Actualitate Locale Proiectele de infrastructură, în pericol din cauza creşterii preţurilor. 13 km din A1 riscă să rămână în aer

Proiectele de infrastructură, în pericol din cauza creşterii preţurilor. 13 km din A1 riscă să rămână în aer

Creşterea semnificativă a prețurilor reduce dezvoltatea infrastructurii în ţara noastră. 13 km din A1 riscă să rămână în aer, după ce constructorul a anunţat că lucrarea valorează în prezent dublu faţă de valoarea estimată anul trecut. Probleme sunt şi în judeţul Timis unde din cauza prețurilor crescute la materialele constructorii renunța la lucrări pe banda rulantă.

Proiectele de infrastructură, în pericol din cauza creşterii preţurilor. 13 km din A1 riscă să rămână în aer
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Borboros    |    24 Mar 2022   •   15:13

Cei 13 km din care leagă orașul Lugoj de Deva au fost scoşi la licitație anul trecut la suma de 1, 3 miliarde lei.

Contructorul care a câștigat licitația s-a retras pentru că odată cu creșterea prețurilor acum lucrarea este dublă.

Vestea nu l-a şocat pe ministrul Transporturilor care susţine că se aştepta la acest lucru

Totodată, acesta spune că valoarea execuției estimată anul trecut a fost mică, comparativ cu explozia de prețuri înregistrată la începutul acestui an.

"Nu este singurul caz din păcate, de reziliere care se va întampla în perioada următoare, pe proiecte nerealiste, pe neseriozitatea unor constructori. Aici nu este cazul, ofertele nu au fost conforme şi atunci trebuie schimbat ceva, regulile după care se joacă în acest domeniu", a spus Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

În Timiş, dezvoltatea infrastructurii a devenit o problemă uriaşă

Constructorii renunță pe bandă rulanta la lucrări, inclusiv la cele din fonduri europene. Lărgirea drumului județean care face legătura între Timișoara și autostradă a fost deja sistată din cauza materialelor foarte scumpe.

Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş: "Avem mari probleme cu unele proiecte"

"Chiar am reziliat un contract în care constructorul nu mai avea capacitatea financiară să susţină ofera pe care a făcut-o câţiva ani, atunci când a participat la licitatie. E vorba de drumul judeţean care face legătura între Timişoara şi autostradă. Preţurile la materialele de construcţie au crescut foarte mult si ne pune în imposibilitatea de a continua anumite proiecte", a declarat Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Probleme cauzate de explozia prețurilor se înregistrează şi în alte domenii, precum cel al dezvoltării alimentare, electricitate,construcția de unităţi de învăţământ şi unităţi sanitare.

Guvernul a permis instituțiilor să actualizeze prețurile cu până la 18%, însă această mărire este insuficentă având în vedere că preţurile la materialele de construcţii au crescut şi cu 30% faţă de anul trecut.
 

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close