Antena 3 CNN Actualitate Locale Râul termal, unic în România, care curge în trepte. Apele sale formează o uimitoarea cascadă

Râul termal, unic în România, care curge în trepte. Apele sale formează o uimitoarea cascadă

Un râu cu ape calde, puţin cunoscut de români, este situat într-un peisaj de vis şi ar merita un loc mai important pe hărţile turistice.

Râul termal, unic în România, care curge în trepte. Apele sale formează o uimitoarea cascadă
Sursa foto: Facebook, Lucian Ignat
de Alexandra Dima    |    25 Feb 2024   •   13:00

Cascada Clocota din Geoagiu Băi, județul Hunedoara, este cu siguranță unul dintre comorile naturale ale României, atrăgând tot mai mulți vizitatori în ultimii ani. Apele termale care se prăvălesc de la o înălțime impresionantă de aproape 20 de metri, peste peretele de calcar și travertin, creează un spectacol natural fascinant.

La baza cascadei și în aval, pârâul Clocota formează numeroase praguri de travertin, conferindu-i un aspect unic și deosebit. Aceste formațiuni geologice spectaculoase își sporesc frumusețea cu vegetația luxuriantă care le înconjoară, creând un cadru natural pitoresc și atrăgător.

Cu toate acestea, puțini turiști ajung să exploreze în profunzime întregul curs al pârâului Clocota, care oferă o serie de peisaje pitorești și surprinzătoare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

O experiență fascinantă și memorabilă

Pentru aceia care sunt pasionați de natură și aventură, explorarea acestor zone mai puțin cunoscute poate fi o experiență fascinantă și memorabilă.

Este important ca astfel de locuri deosebite să fie protejate și conservate pentru generațiile viitoare, iar promovarea turismului responsabil poate contribui la conservarea lor și la valorificarea durabilă a resurselor naturale și culturale din regiune.

Mai multe mori de apă funcționau în trecut pe pârâul Clocota din Hunedoara. Mori de apă ar fi funcționat aici încă din vremea romanilor, potrivit unor autori. Dintre morile din secolul al XX-lea, doar una dintre ele, ruinată, s-a mai păstrat până în prezent.

Și numele pârâului Clocota a stârnit controverse. Unii autori susțineau că provine din limba dacică și nu slava veche – cum arată specialiștii în etimologie - , fiind locul unde dacii și, mai târziu, romanii, își tratau din cele mai vechi timpuri afecțiunile reumatice, notează Adevărul.

×
Subiecte în articol: cascada Clocota Hunedoara Geoagiu Băi
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close