Antena 3 CNN Actualitate Locale Sarcofag roman de 1700 de ani, distrus cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia

Sarcofag roman de 1700 de ani, distrus cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia

Un sarcofag roman vechi de 1700 de ani a fost distrus cu excavatorul în timpul unor lucrări de extindere a cimitirului din Alba Iulia. Descoperirea arheologică ar fi fost uriașă.

Sarcofag roman de 1700 de ani, distrus cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia
Sursa foto: alba24.ro
de Ioana Mircea    |    01 Mar 2023   •   21:22

Un sarcofag rar, vechi de 1700 de ani, cu inscripție și cu un decor cu chipul Medusei a fost făcut bucăți în timpul unor săpături pentru extinderea cimitirului municipal din Alba Iulia.

Zona în care s-au făcut aceste lucrări este în sine un sit arheologic și potrivit legii ar fi fost nevoie de o săpătură arheologică preventivă, însă această prevedere nu a fost respectată.

Sarcofagul a fost scos din pământ cu excavatorul și depozitat într-o parte a cimitirului.

Polițiștii specializați în patrimoniu ai Inspectoratului Județean de Poliție Alba s-au sesizat și au început cercetările. A fost deschis un dosar penal în rem pentru distrugere și lucrări care pot afecta siturile arheologice.

Citește și: Ce riscă șoferii care l-au ocolit pe bărbatul căzut pe o stradă din Alba Iulia

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Mai mulți arheologi au explicat ce reprezintă acest sarcofag.

”Ne-am uitat la fragmentele de pe jos și am descoperit o serie de elemente care ne duc spre concluzia că avem de-a face cu un sarcofag.

Spre exemplu sunt bucăți din capacul sarcofagului și din arca lui. Mai avem decorul sculptural cu chipul Gorgonei Medusa.

Este un decor tipic pentru atelierele de la Alba Iulia, există sub forma reprezentată și pe alte monumente funerare, dar este o raritate. Doar o singură situație mai există. Evident este una dintre personalitățile de la Apulum, nu își putea permite oricine sarcofagul costa destul de mult.

O persoană cu funcție importantă sau o persoană care avea financiar posibilitatea să își achiziționeze un sarcofag", au explicat arheologii, potrivit alba24.ro.

×
Subiecte în articol: Alba Iulia
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close