Antena 3 CNN Actualitate Locale Șeful Spitalului Caracal, trimis în judecată pentru fonduri europene obținute ilegal în pandemie

Șeful Spitalului Caracal, trimis în judecată pentru fonduri europene obținute ilegal în pandemie

Șeful Spitalului Municipal Caracal a fost trimis în judecată, acuzat că a obținut ilegal fonduri europene sub formă de stimulent de risc în timpul pandemiei. Alături de el a fost trimis în judecată și directorul financiar al spitalului.

Șeful Spitalului Caracal, trimis în judecată pentru fonduri europene obținute ilegal în pandemie
Sursa foto: Facebook
de Mia Lungu    |    22 Noi 2023   •   14:51

Procurorii DNA Craiova l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Radu Dumitru Liviu, la data faptelor manager al Spitalului Municipal Caracal, județul Olt, pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată și complicitate, sub forma participației improprii, la folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

În judecată a fost trimis și Mitran Marian, la data faptelor director financiar-contabil în spital, pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, în formă continuată și complicitate, sub forma participației improprii, la folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

Conform rechizitoriului, în perioada decembrie 2020 – martie 2021, când s-au aprobat măsuri de sprijin decontate din fonduri europene ca urmare a răspândirii coronavirusului, Radu Dumitru Liviu și Mitran Marian ar fi întreprins mai multe demersuri pentru obținerea în mod ilegal a unor fonduri europene, sub forma unor stimulente de risc, și ulterior au dispus în mod abuziv de sumele respective, informează DNA. 

"În conformitate cu dispozițiile legale, în vigoare în acea perioadă, putea beneficia de stimulentul de risc întreg personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul furnizorilor de servicii medicale aflaţi în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, cum a fost și Spitalul Municipal Caracal, cu condiția ca aceste persoane să fi activat în timpul stării de urgenţă și să fi avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19, ori dacă persoanele respective au fost confirmate cu COVID-19 în urma activităţii desfăşurate.

Concret, în contextul de mai sus, cei doi inculpați ar fi întocmit și semnat mai multe documente în care ar fi fost inserate date care nu ar fi corespuns realității, pe care ulterior le-ar fi înaintat către Casa Națională de Asigurări de Sănătate în vederea decontării. Aceste demersuri ar fi avut ca urmare obținerea pe nedrept de către Spitalul Municipal Caracal a sumei de 740.000 lei din fonduri europene", arată sursa citată. 

Ulterior, din suma obținută în mod ilegal, Radu Dumitru Liviu și Mitran Marian ar fi dispus în mod abuziv plata către 136 de persoane a unor stimulente de risc nedatorate, în valoare totală de 326.250 lei.

În aceeași perioadă, Radu Dumitru Liviu nu ar fi dispus acordarea stimulentelor de risc (în valoare totală 45.000 lei) pentru un număr de 19 persoane îndreptățite să intre în posesia lor.

Au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii anticorupție au dispus soluția clasării față de Ionescu Mihaela, la data faptelor director medical în cadrul Spitalului Municipal Caracal.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close