Antena 3 CNN Actualitate Locale O stradă din Cluj ar putea fi denumită după un lider legionar. Reacția MCA: ”Încalcă angajamentele de combatere a antisemitismului”

O stradă din Cluj ar putea fi denumită după un lider legionar. Reacția MCA: ”Încalcă angajamentele de combatere a antisemitismului”

Primăria Cluj-Napoca intenţionează să numească o stradă după savantul legionar Nicolae Paulescu, unul dintre politicienii antisemiţi din perioada interbelică.

O stradă din Cluj ar putea fi denumită după un lider legionar. Reacția MCA: ”Încalcă angajamentele de combatere a antisemitismului”
Sursa foto: Facebook/Municipiul Cluj-Napoca
de Ovidiu Stan    |    14 Feb 2022   •   10:10

Paulescu a fost totodată un cunoscut om de ştiinţă care s-a remarcat prin cercetările sale şi a contribuit la izolarea hormonului pancreatic antidiabetic numit mai târziu insulină.

Explicația reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca este că moștenirea unor oameni ca Nicolae Paulescu nu poate fi rezumată de nicio civilizație matură la opiniile politice ale acestora, chiar dacă au existat critici la adresa acestui om de știință.

Centrul pentru Monitorizarea şi combaterea Antisemitismului (MCA) acuză primăria că încalcă legea care interzice reabilitarea şi promovarea mişcării legionare, dar încalcă şi angajamentele de combatere a antisemitismului. Primăria respinge însă acuzațiile de încălcare a legii.

„În ultimele zile, presă din România a publicat articole care informează publicul larg, despre intenţia Primăriei Cluj – Napoca de a numi o stradă din municipiul pe care îl administraţi după antisemitul Nicolae C. Paulescu.

Nicolae C. Paulescu a fost, mai presus de orice altceva, un antisemit feroce dedicat fascismului, co-fondator, alături de A.C. Cuza, al Uniunii Naţional Creştină, mişcare care a avut că drapel steagul alăturat. Paulescu a creat de asemenea, Liga Naţional Creştină şi fost un membru “marcant” al Mişcării Legionare, el fiind unul dintre principalii educatori şi apărători ai asasinului Corneliu Zelea Codreanu.

Ca membru al Senatului Legionar, Nicolae C. Paulescu şi-a exprimat deschis şi fără nici o reţinere, ura să primitivă faţă de “jidanii” care, pentru el, valorau nu mai mult decât nişte “păduchi”, aşa cum obişnuia să ne numească pe noi, evreii.

În acest context, însăşi intenţia de a atribui numele lui Nicolae C. Paulescu unei străzi din municipiul Cluj-Napoca, ridică serioase şi grave întrebări cu privire la modul în care cei care au iniţiat un astfel de proiect, se raportează la crimele abominale comise de Mişcarea Legionară, grupare născută din ideologia la crearea căreia a participat şi Paulescu.

Atribuirea numelui antisemitului Nicolae C. Paulescu unei străzi din Cluj, va constitui nu numai încălcarea legii care interzice reabilitarea şi promovarea Mişcării Legionare, ci şi încălcarea angajamentelor de combatere a antisemitismului în România, asumate de Guvernul României la nivel internaţional.

Stimate domnule Primar Boc

Lăsăm la latitudinea dumneavoastră decizia finală pe această temă extrem de controversată şi nocivă pentru sănătatea societăţii în care trăim şi care este, în ultima perioada, tulburată de politicieni iresponsabili care, pentru a îşi satisface nevoile personale, atentează la unitatea şi liniştea naţională, prin tentative repetate de rescriere a trecutului.

În încheiere vă invităm să citiţi despre activitatea criminală a lui Nicolae C Paulescu, în articolul scris de jurnalistul Petru Clej, articol pe care îl puteţi accesa prin linkul care urmează: https://m.rfi.ro/politică-122869-cuza-şi-paulescu...

Urmărim cu interes modul în care Primăria Cluj, respectiv dumneavoastră, veţi alege să trataţi acest subiect.

Va mulţumim pentru atenţie. Marco Maximillian KATZ Founding Director”, este scrisoarea trimisă pe adresa Primăriei Cluj, în atenţia primarului Emil Boc.

 

×
Subiecte în articol: Cluj-Napoca legionar
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close