Antena 3 CNN Actualitate Locale Strada inedită din Cluj Napoca care îți poate provoca amețeli: "Este intenționat. Un fel de omagiu"

Strada inedită din Cluj Napoca care îți poate provoca amețeli: "Este intenționat. Un fel de omagiu"

O stradă recent renovată din Cluj poate provoca amețeli celor care merg pe ea. Totul este făcut intenționat.

Strada inedită din Cluj Napoca care îți poate provoca amețeli: "Este intenționat. Un fel de omagiu"
Sursa foto: zcj.ro
de Ioana Mircea    |    14 Apr 2024   •   22:32

Pavajul recent renovat de pe Strada Bolyai din Cluj-Napoca, amplasată în inima orașului, atrage atenția printr-o iluzie optică inedită, într-un gest de omagiu adus celebrului matematician János Bolyai, născut în aceeași zonă.

Conform relatărilor, pavajul proaspăt instalat pe această stradă generează o iluzie optică intrigantă, inspirată din teoria geometriei hiperbolice dezvoltată de Bolyai și colegul său matematician, Lobachevski.

Consilierul local Rácz Béla-Gergely a subliniat că acest design ingenios este un tribut adus lui Bolyai, care a fost născut pe această stradă și care a contribuit semnificativ la dezvoltarea geometriei neeuclidiene.

"János Bolyai s-a născut pe această stradă, iar acest pavaj este un joc cu piața (oricum e plat). Daca va place, respecta munca lui Bolyai. Acest joc se bazează pe teoria geometriei schimbării paradigmei de Bolyai și Lobacivsky, geometrie hiperbolică.

Deci este intenționat și poate fi interpretat ca un fel de omagiu. Poate vor spune povestea familiei Bolyai mergând pe acea stradă pe baza acestui lucru. Dacă ar exista o stradă Euclidez, paralelele ar fi “perfecte”, a scris consilierul local Rácz Béla-Gergely.

În paralel cu aceste modificări estetice, autoritățile locale transformă Strada Bolyai și alte artere adiacente în zone pietonale, ca parte a eforturilor de revitalizare urbană. Lucrările de renovare, planificate inițial să fie finalizate mai devreme, sunt programate acum să se încheie până la sfârșitul lunii aprilie, potrivit zcj.ro.

×
Subiecte în articol: Cluj Napoca strada iluzie optica
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close