Antena 3 CNN Actualitate Locale Surse radioactive de Stronţiu-90, găsite în zona incendiului de la fosta fabrică de ţigări din Săcălaz

Surse radioactive de Stronţiu-90, găsite în zona incendiului de la fosta fabrică de ţigări din Săcălaz

Potrivit prefectului de Timiş, Mihai Ritivoiu, în perimetrul incendiului care a avut loc săptămâna trecută la o fostă fabrică de ţigări din comuna Săcălaz, de lângă Timișoara, au fost descoperite trei surse radioactive de Stronţiu-90.

Surse radioactive de Stronţiu-90, găsite în zona incendiului de la fosta fabrică de ţigări din Săcălaz
Sursa foto: Facebook/ Mihai Ritivoiu
de Mia Lungu    |    18 Apr 2022   •   17:35

Mihai Ritivoiu a precizat că s-au efectuat măsurători specifice și nu au fost constatate creşteri ale nivelului de radiaţie în atmosferă.

"În perimetrul incendiului au fost descoperite trei surse radioactive de Stronţiu-90, folosite pentru măsurarea densităţii ţigaretelor. A fost măsurată radioactivitatea şi nu au fost constatate creşteri ale nivelului de radiaţie.

La faţa locului s-au deplasat şi reprezentanţii Centrului Naţional pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), iar blocul emiţător cu cele trei surse radioactive de Stronţiu-90 a fost ridicat şi izolat.

Abia acum, după soluţionarea incidentului cu sursele radioactive, pot demara restul investigaţiilor, aşa că de marţi vor începe cercetările Poliţiei şi ale ISU, precum şi controlul privind respectarea normelor de prevenire şi protecţie la incendiu. Important este că nu avem creşteri ale nivelului de radiaţii", a anunţat prefectul Mihai Ritivoiu, într-o postare pe Facebook.

Update 2 despre incendiul de la fosta fabrică de țigări de la Săcălaz. În perimetrul incendiului au fost descoperite...

Posted by Mihai Ritivoiu on Monday, 18 April 2022

Incendiu de proporții la marginea Timișoarei. Locuitorii au fost avertizați prin mesaj RO-Alert

O hală din incinta fostei fabrici de țigări deținute de Zaher Iskandarani, la ieșire din Timișoara spre Săcălaz, la kilometrul 5 de pe DN59, a luat foc joi după-amiază. Nu au fost înregistrate victime.

„Vorbim de fosta fabrică de țigări a celebrului contrabandist Zaher Iskandarani, care este fugit din țară, el având o condamnare de mulți ani pentru contrafacere de țigări în România. Fosta fabrică a fost transformată în depozit.”, a transmis jurnalistul Press Alert Dragoș Boța, într-o intervenție la Antena 3.

„Incendiul se manifestă într-un compartiment al unei hale de aproximativ 1.600 de metri pătrați. Arde aparatură electronică (aparate pentru jocuri de noroc), cu pericol de propagare la celălalt compartiment al halei, în care se afla depozitat azotat de amoniu lichid și alte pesticide. A fost transmis mesaj de informare pentru populație RO ALERT. A fost dispusă creșterea capacității operaționale la Detașamentul 2 Timișoara și activarea Grupei Operative. Se intervine în interiorul halei pentru împiedicarea propagării incendiului la materialele periculoase. Totodată se intervine pentru evacuarea acestora”, a transmis ISU Timiș.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close