Antena 3 CNN Actualitate Locale Sute de autorizații de construcție din România au fost revocate | Avalanșa schimbărilor legislative afectează dezvoltatorii imobiliari

Sute de autorizații de construcție din România au fost revocate | Avalanșa schimbărilor legislative afectează dezvoltatorii imobiliari

Cu schimbări legislative pe bandă rulantă și cu construcții oprite pentru că o instanță a decis intrarea în ilegalitate, dezvoltatorii imobiliari cer modificare legislației.

de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Noi 2023   •   12:27

Reprezentanţii Asociaţiei Investitorilor în Real Estate în România vor ca lucrările să nu mai fie afectate de modificări, dacă respectă legea de la momentul obţinerii avizelor. Recunosc, însă, că sunt şi clădiri ridicate fără autorizaţii, iar despre acelea sunt de acord să fie dărâmat.

Schimbările legislative, de multe ori de pe o zi pe alta, i-au adus pe unii  dezvoltatori în situația în care autorizațiile le-au fost anulate. Se trezesc că au vândut o parte din apartamente care nu mai pot fi nici finalizate și nu mai pot onora comenzile.  

"Ar trebui ca la momentul în care eu am obținut un certificat de urbanism să  se aplice în continuare acea legislație, atâta timp cât eu construiesc în baza unor avize și aprobări", a declarat Irina Dumitru, avocat. 

Reluarea procesului de obținere a autorizației în conformitate cu noua legislație  înseamnă blocarea investiției, dar și timp și bani pierduți. "Total incorect", spun dezvoltatorii mai ales că avizele au fost date  de funcționarii publici cu respectarea legii.

Citește și: Tu știi de câte feluri sunt drujbele electrice și pentru ce se folosește fiecare?

"Această problemă pe care o avem în special în București trebuie să fie rezolvată și va fi rezolvată prin comunicare. Toți membrii noștri sunt dispuși să își ia angajamentul și să contribuim cât putem", a declarat Dennis Selinas, președinte AREI. 

Doar în sectorul 2, în luna octombrie, primarul Capitalei deschidea 12 noi dosare în care ataca în instanță primăria sectorului 2 pentru a anula autorizațiile de construire. Nicușor Dan a transmis primarei sectorului 2 o plângere prealabilă prin care a solicitat revocarea a 397 de autorizații de construire și desființare emise în intervalul noiembrie 2022 - mai 2023. 

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close