Antena 3 CNN Actualitate Locale Sute de hectare de teren au fost inundate de râul Crişul Alb în două comune din Arad

Sute de hectare de teren au fost inundate de râul Crişul Alb în două comune din Arad

Sute de hectare de teren agricol au fost inundate de Crişul Alb în două comune din judeţul Arad, iar autorităţiile se tem că circulaţia va trebui închisă dacă ploile continuă.

Sute de hectare de teren au fost inundate de râul Crişul Alb în două comune din Arad
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Daciana Cordoş    |    22 Noi 2022   •   12:51

Crişul Alb s-a revărsat, în noaptea de luni spre marţi, în comunele arădene Almaş şi Dieci şi a inundat în total aproximativ 330 de hectare de terenuri agricole, autorităţile locale fiind în alertă şi pregătite în cazul în care apa va ajunge la gospodării de la marginea unor sate.

În comuna învecinată Dieci, circa 80 de hectare de terenuri agricole au fost inundate de Crişul Alb, conform reprezentanţilor Primăriei.

"Avem 250 de hectare dacoperite cu apă. Sunt terenuri în majoritatea lor, sunt terenuri de pe care încă nu s-a cules porumbul şi terenuri care sunt arate. Crişul, poate Almaş, are o lungime de aproximativ nouă kilometrii. Paralel cu Crişul avem un teren de exploataţie agricolă care deserveşte toată zona de teren agricol, ce-i în zona Crişului", a spus Ştefan Petru Galea, primar comuna Dieci.

"În comuna Dieci s-au inundat aproximativ 80 de hectare, care sunt pe malul Crişului Alb. Sunt terenuri arabile pe care se mai află şi producţia de porumb, dar din ce am primit pe mail Crişul Alb este în scădere", a declarat Aurel Costea, primar comuna Almaş pentru Antena 3 CNN . 

Autorităţile locale se tem că dacă ploile vor continua va fi inundat drumul judeţean Dieci - Revetiş şi circulaţia va fi suspendată. Acest drum este inundat aproape de fiecare dată când se revarsă Crişul Alb, în perioadelor cu ploi abundente sau odată cu topirea rapidă a zăpezilor.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o avertizare Cod galben de inundaţii, valabilă până marţi dimineaţa, pe râuri din judeţele Hunedoara, Arad, Alba, Mureş, Carzş-Severin şi Timiş.

Hidrologii anunţaseră că se pot produce depăşiri ale cotelor de apărare pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Alb - bazin amonte S.H. Gurahonţ (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş - bazin amonte S.H. Câmpeni (judeţul Alba), Niraj - afluent al râului Mureş (judeţul Mureş), Mureş - afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Strei (judeţele: Hunedoara şi Arad), Bega - bazin amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget - amonte S.H. Balinţ (judeţul Timiş), Timiş - afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Caransebeş - amonte S.H. Lugoj (judeţele: Caraş-Severin şi Timiş), Pogăniş - bazin amonte Ac. Cadar-Duboz (judeţul Caraş-Severin).

×
Subiecte în articol: Arad Crișul Alb Almas Dieci
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close