Antena 3 CNN Actualitate Locale Sebastian, un tânăr de 22 de ani, găsit mort pe malul Crişului Repede, îngropat pe datorie de părinţi. "Ce să facem? Să ne vindem casa?"

Sebastian, un tânăr de 22 de ani, găsit mort pe malul Crişului Repede, îngropat pe datorie de părinţi. "Ce să facem? Să ne vindem casa?"

Părinţii unui tânăr din Bihor trăiesc o adevărată dramă după ce fiul lor a murit, iar ei nu ştiu nici acum, la trei luni după deces, cauzele şi modul în care a avut loc decesul - dacă a fost accident, crimă sau sinucidere.

Sebastian, un tânăr de 22 de ani, găsit mort pe malul Crişului Repede, îngropat pe datorie de părinţi. "Ce să facem? Să ne vindem casa?"
Sursa foto: ebihoreanul.ro
de Georgiana Adam    |    26 Aug 2021   •   14:13

În plus, oamenii spun că s-au împrumutat pentru a avea bani să plătească înmormântarea fiului lor, potrivit ebihoreanul.ro.

"Ce să facem? Să ne vindem casa ca să plătim înmormântarea?", se întreabă tatăl, Iacob Secară.

Sebastian Secară avea 22 de ani şi în aprilie venise acasă din Belgia, acolo unde plecase pentru a munci ca mecanic auto.

Tatăl victimei: "Dacă lucrurile mergeau ca într-o ţară normală, acum era înapoi în Belgia. Acum nu mai este"

Pe 9 aprilie, el s-a întors în ţară, să-şi schimbe cartea de identitate, pentru că îi expirase. 

"Cei de la buletine l-au programat peste o lună, pentru că nu aveau plastic pentru cărţile de identitate. Dacă lucrurile mergeau ca într-o ţară normală, acum era înapoi în Belgia. 

Aşa, şi-a pierdut locul de muncă, a rămas blocat aici, iar acum nu mai este", povesteşte Iacob Secară.

Pe 20 aprilie, a fost văzut în viaţă ultima dată. "Pe la 9 seara a vorbit soţia cu el la telefon, apoi n-a mai răspuns". Familia l-a dat dispărut a doua zi.

De atunci, familia a fost anunţată tocmai pe 5 mai, că tânărul a fost găsit mort pe malul Crişului Repede. 

Părinţii spun că nu ştiu dacă a fost crimă, accident sau sinucidere

Şi atunci, cadavrul tânărului a fost descoperit întâmplător, dar în stare avansată de descompunere pe insuliţa din zona Silvaş. 

"Eu bănuiesc că ar fi fost ucis. Probabil cineva ştia că a venit din Belgia şi credea că are bani", spune tatăl. 

În plus, omul admite că, înainte de a pleca în străinătate, băiatul avusese legături cu persoane care se ocupau "cu prafuri" şi bănuieşte că, întors acasă, le-ar fi reînnodat.

Procurorii Parchetului Bihor fac şi acum cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs decesul, "până în prezent nefiind înaintat raportul de autopsie", a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului, prim-procurorul adjunct Gligor Sabău.

Anchetatorii au prelevat probe toxicologie şi le-au transmis Institutului de Medicină Legală Timişoara, pentru a se stabili dacă tânărul fusese sau nu sub influenţa drogurilor în ziua decesului. 

În plus, părinţii s-au împrumutat pentru a avea bani să-şi înmormânteze băiatul. 

"Înmormântarea am făcut-o la Vârciorog, pentru că-i mai ieftin ca în Oradea. Cu sicriu, transport, pomeni, coroane, flori şi ale lucruri, ne-a costat 8.000 lei. Banii i-am luat împrumut, că n-aveam suma asta", povesteşte tatăl.

Apoi, familia a rămas apoi cu datoria neplătită. 

Tatăl tânărului: "Ne-a costat 8.000 lei. Banii i-am luat împrumut, că n-aveam suma asta"

"I-am scris email domnului Ilie Bolojan la Consiliul Judeţean, m-am adresat şi Primăriei, care mi-a răspuns că nu are cum mă ajuta. Nu mai ştiu ce să fac", zice Iacob Secară.

Şefa Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, Anca Grama, spune că familia nici nu poate fi ajutată. 

"Nu există ajutor de înmormântare, cum nu există nici primă de căsătorie, nici ajutor pentru primul copil. Există doar un ajutor de circa 5.400 lei acordat pensionarilor prin Casa Judeţeană de Pensii Bihor, unul dat prin AJOFM pentru şomeri şi sprijinul acordat de firme angajaţilor, dacă s-a stabilit prin contractul colectiv de muncă", spune Grama.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close