Antena 3 CNN Actualitate Locale Taverna Racilor - Herăstrău, restaurantul lui Pescobar, a fost închis de Protecţia Consumatorilor

Taverna Racilor - Herăstrău, restaurantul lui Pescobar, a fost închis de Protecţia Consumatorilor

Taverna Racilor - Herăstrău, restaurantul lui Pescobar, a fost închis de comisarii de la Protecţia Consumatorilor, după o acţiune de control în urma căreia au descoperit mai multe nereguli grave.

Taverna Racilor - Herăstrău, restaurantul lui Pescobar, a fost închis de Protecţia Consumatorilor
Sursa foto: Colaj TikTok/ ANPC
de Mia Lungu    |    19 Sep 2023   •   15:36

Taverna Racilor Herăstrău, restaurantul lui Pescobar, a fost închis de inspectorii ANPC. Horia Constantinescu a declarat la Antena 3 CNN că se poate vorbi "despre un pericol flagrant asupra sănătății consumatorilor".

Contactat de Antena 3 CNN, Paul Nicolau, cunoscut ca "Pescobar", a declarat că toate problemele descoperite în restaurantul închis de ANPC vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil.

Șeful ANPC, dezvăluiri despre neregulile găsite la Taverna Racilor Herăstrău

"Cred că cea mai importantă dintre abateri este modul în care acest operator economic depozitează, transportă și gestionează produsele din pește și similare acestora, despre care cu toții știm că au un potențial negativ asupra sănătății omului, în condițiile în care nu sunt respectate exigențele minimale.", a declarat Horia Constantinescu, la Antena 3 CNN.

"Ori iată că la Giurgiu, între întreaga cantitate de produse este păstrată niște containere, de acolo sunt transportate la o cu totul altă temperatură decât cea recomandată de producător pentru a fi redistribuite, iar odată ajunse în București, acestea sunt depozitate în niște camioane, pe aleea Parcului Herăstrău, fiind transportate către bucătăria restaurantului la temperatura ambientală. Ori, dacă revenim la potențialul periculos al produselor de acest tip, depozitate la alte temperaturi decât cele la care trebuie să fie depozitate, înțelegem cu toții că vorbim despre un pericol flagrant asupra sănătății consumatorilor.

În primul rând, marea majoritate a produselor, după cum ați văzut, sunt congelate, nu proaspete. Vorbim de mai multe acțiuni. La o primă acțiune a fost suspendată activitatea până la remedierea deficiențelor, operatorul economic a înțeles să transfere toată operațiunea pe o altă societate comercială, nerespectând astfel prima măsură.

Au fost luate în cascadă și alte măsuri corespunzătoare cu privire la suspendarea activități. Ori iată că, în mai puțin de șase luni, acesta nu înțelege să respecte lucrurile pe care colegii mei le-au transmis în documentele încheiate în perioada precedentă, motiv pentru care înțeleg că a fost propusă închiderea pe o perioadă de la șase la 12 luni.

Vom analiza, de asemenea, ce vom putea face cu privire la oprirea definitivă nu numai a cantității, bineînțeles, de produse depozitate neconform, dar și activității, eventual, din zona de depozitare și de procesare a acestor produse la Giurgiu, pentru că pare că lucrurile nu se îndreaptă, ci mai mult se agravează.", a mai precizat șeful ANPC.

Taverna Racilor Herăstrău fusese deja închisă, dar a funcționat în continuare sub altă firmă

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a desfășurat, în perioada 01.06.2023-15.09.2023, mai multe acțiuni de control la Taverna Racilor Herăstrău, administrată inițial de SC Nedsea SRL, iar în prezent de SC Commercial Diplomatic Club SRL.

Conform comunicatului oficial, pe 1 iunie s-au dat amenzi de 25.000 de lei, s-au oprit de la comercializare 156 kg de produse alimentare neconforme și s-a decis oprirea temporară a unității de la prestarea serviciilor până la remedierea deficiențelor.

La un control ulterior s-a constat că măsura închiderii temproare nu a fost respectată, societatea fiind sancționată contravențional cu amendă în valoare de 5.000 lei și s-a propus emiterea deciziei de închidere a unităţii.

Pe 22.06 s-au dat iar amenzi contravenționale în valoare de 75.000 lei și s-a emis propunere de închidere temporară a unităţii pe o durată de la 6 luni la 12 luni pentru abateri repetate și propunere de încetare a practicilor comerciale incorecte.

În data de 28.06.2023 a fost emisa decizia nr. 259 de închidere temporară a unităţii pe o durată de la 6 luni la 12 luni pentru SC Nedsea SRL, potrivit comunicatului ANPC.

În data de 24.06.2023, a fost efectuat un alt control constatandu-se ca la acelasi punct de lucru funcționa SC Commercial Diplomatic Club SRL. În urma controlului au fost aplicate:
• amenzi contravenționale în valoare de 15.000 lei
• oprirea definitivă de la comercializare a 186 kg produselor alimentare neconforme, în valoare de circa 8100 lei
• oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor (agregate frigorifice).

În data de 15.09.2023 - administrator SC Commercial Diplomatic Club SRL
• amenzi contravenționale în valoare de 25.000 lei
• oprirea definitivă de la comercializare a 560 kg produselor alimentare neconforme, în valoare de circa 16500 lei
• oprirea temporară a unității de la prestarea serviciilor până la remedierea deficiențelor
• propunerea de închidere temporară a unităţii pe o durată de la 6 luni la 12 luni pentru abateri repetate.

Protecția Consumatorului va trimite adrese către Primăria Sectorului 1, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Sănătate Publică.

Neregulile găsite de inspectorii ANPC la Taverna Racilor în Herăstrău

- folosirea unor materii prime și a unor semipreparate fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare
- utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate, cu grătare cu rugină, sistem de ventilație cu depuneri masive de praf, chedere depreciate și murdare
- prezența insectelor vii (muște) în unitate
- schimbarea stării termice a produselor
- nerespectarea temperaturii de păstrare a preparatelor finite calde
- existența unor condiții improprii în spațiul de lucru (paviment neigienizat)
- lipsa verificării metrologice a cântarelor utilizate
- lipsa informării cu privire la ingredientele conținute de preparate, a aditivilor și a alergenilor, în lista meniu ,
- lipsa autorizației emisă de Primărie.
- produse alimentare cu data limita de consum depasită;
- utilizarea unei masini de transport neautorizate la care sistemul de racire nu era funcțional, ca și spatiu de depozitare a materiilor prime (congelate și refrigerate).
- nerespectarea temperaturii de pastrare a produselor alimentare pe timpul transportului;

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close