Antena 3 CNN Actualitate Locale Un taximetrist din Cluj s-a dat drept "șeful CSAT pe Ardeal" și a convins o clientă să îi trimită 55.000 de euro

Un taximetrist din Cluj s-a dat drept "șeful CSAT pe Ardeal" și a convins o clientă să îi trimită 55.000 de euro

Un taximetrist din Cluj a conceput un scenariu demn de Hollywood și a convins o clientă să îi trimită o sumă enormă de bani. Şoferul a pretins că este şeful CSAT pe Ardeal, pentru a cere nu mai puţin de 55 de mii de euro ca să oprească o anchetă fictivă în care ar fi fost vizat soţul femeii.

de Mia Lungu    |    17 Noi 2022   •   10:28

Taximetristul a fost condamnat recent la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru înșelăciune.

Acesta a început să își pună în aplicare planul în decembrie 2021, după ce și-a dus victima cu taximetrul, într-o cursă. Ulterior, el i-a spus că este administratorul unei societăți de taximetrie și are nevoie de bani pentru a rezolva un accident rutier. Femeia pe care a sunat-o i-a dat suma de 5.000 de euro, ca împrumut. 

După ce a observat că femeia are acces la sume mari de bani, taximetristul a început să o sune, folosind un nume fals și pretinzând că este procuror criminalist, colonel, președinte al C.S.A.T. în regiunea Ardeal.

El i-a spus că soțul ei este cercetat penal în fapte deosebit de grave și i-a cerut 55.000 de euro, pe care i-a primit în mai multe tranșe, promițând că va face ”pierdut” dosarul.

”Inculpatul recunoaşte că şi-a arogat numele şi calităţile mincinoase menţionate în cuprinsul stării de fapt reţinute de către instanţă. Susţinerile potrivit cărora ar fi procedat astfel de conivenţă cu inculpata pentru ca aceasta să-şi poată retrage, sub acest pretext, banii din contul bancar nu sunt veridice şi nici logice în contextul probatoriu din cauză.

Aceasta deoarece soţul victimei nu a cunoscut nimic despre aceste retrageri până la mijlocul lunii martie 2022, când persoana vătămată însăşi i-a relatat scenariul infracţional.

Prin urmare nu era nevoie de crearea acestui scenariu câtă vreme banii au fost retraşi fără ca soţul persoanei vătămate să aibă cunoştinţă despre aceste operaţiuni”, a arătat, în schimb, instanța, potrivit Actual de Cluj.

Taximetristul trebuie să achite 44.870 de euro echivalent în lei și 58.695 lei, reprezentând despăgubiri pentru daune materiale. 

Instanța: Inculpatul a profitat de "plasticitatea psihică" a victimei

”Suma este necuvenită având în vedere atitudinea victimei de participare totală, fără vinovăţie, în planul fantasmagoric de inducere şi menţinere în eroare creat de către inculpat (autovictimizare)”, a arătat Judecătoria Cluj-napoca.

”Persoana vătămată a venit în întâmpinarea înşelăciunii. Este relevant în acest sens că remiterea către inculpat a sumei iniţiale de 5.000 euro s-a făcut la iniţiativa persoanei vătămate, chiar potrivit declaraţiei acesteia şi a soţului său.

Succesul inculpatului a fost facilitat de imersiunea totală a victimei în planul infracţional, cauzată de susceptibilitatea şi plasticitatea psihică a acesteia, elemente sine qua non ale comiterii faptei”.

Decizia nu este definitivă.

×
Subiecte în articol: taximetrist Cluj CSAT clientă
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close