Antena 3 CNN Actualitate Locale Tentativă de fraudă nouă pe WhatsApp. Majoritatea utilizatorilor cred mesajul folosit de infractorii cibernetici și rămân fără bani

Tentativă de fraudă nouă pe WhatsApp. Majoritatea utilizatorilor cred mesajul folosit de infractorii cibernetici și rămân fără bani

Utilizatorii români sunt vizați de o nouă escrocherie pe WhatsApp. Unul dintre ei a avertizat, pe platforma TikTok, cu privire la o schemă de înșelăciune în plină desfășurare.

Tentativă de fraudă nouă pe WhatsApp. Majoritatea utilizatorilor cred mesajul folosit de infractorii cibernetici și rămân fără bani
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    22 Dec 2023   •   14:00

Una dintre cele mai recente tentative de fraudă, care a atras atenția utilizatorilor de WhatsApp, a fost adusă în discuție pe platforma TikTok.

Mai nou, infractorii cibernetici încep prin a trimite un simplu salut, aparent nevinovat, prin WhatsApp, de obicei, de la un număr necunoscut, provenind dintr-o țară africană. Aceștia îi păcălesc pe oameni să creadă că pot câștiga bani ușor, prin activități aparent simple.

Escrocheria începe prin propunerea unui "business" în care persoana este rugată să dea like-uri unor videoclipuri de pe YouTube.

După ce aceasta acceptă și dă like-urile solicitate, escrocii solicită detalii personale, cum ar fi numărul de cont bancar și numele, sub pretextul că vor recompensa utilizatorul pentru implicare.

Suna transferată este o sumă mică de bani, în general, între 20 și 30 de lei, pentru a câștiga încrederea victimei. 

Citește și: Val de tentative de fraudă pe WhatsApp. Ce sunt sfătuiți utilizatorii să facă pentru a scăpa de infractorii cibernetici

"Mulți cad în capcana aceasta"

"Și ei chiar te recompensează pentru că au ajuns la un alt nivel și escrocheriile astea. Îți transferă banii respectivi și culmea dacă vă vine să credeți e că abia apoi urmează jocul adevărat. În sensul că mulți CAD în capcana aceasta considerând că "bă uite mă o firmă serioasă care ne-a plătit ca să dăm niște like-uri", a scris Aurelian Săndulescu, pe TikTok, potrivit stiridiaspora.ro.

Adevărata înșelătorie începe mai târziu, când aceștia îi propun utilizatorului să intre într-un grup VIP, promițând câștiguri substanțiale în schimbul unei taxe de intrare.

"Pentru a intra în grupul respectiv care îți aduce niște câștiguri substanțiale trebuie să plătești o taxă care înseamnă intrarea și cu promisiunea că dacă investești niște bani vei câștiga un procent, în funcție de cât ai băgat tu acolo la la ei.

Și după ce faci plățile respective considerând că 'uite-mă cum ei m-au plătit mă și au fost oameni', mai mult decât atât îți și arată niște dovezi a unor plăți făcute până atunci astfel încât să te convingă. Și probabil mulți cad în capcana asta. Dar odată ce le-ai plătit banii, ce se întâmplă? Îți blochează numărul și mai ia legătura cu ei dacă poți.", avertizează acesta.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close