Antena 3 CNN Actualitate Locale O tornadă de mici dimensiuni a fost surprinsă în Constanţa. Care sunt efectele

O tornadă de mici dimensiuni a fost surprinsă în Constanţa. Care sunt efectele

Localnicii din Corbu, judeţul Constanta au surprins duminică o tornadă de mici dimensiuni. Potrivit meteorologilor aceste fenomene sunt de așteptat în contextul avertizărilor meteo din ultima vreme.

O tornadă de mici dimensiuni a fost surprinsă în Constanţa. Care sunt efectele
de Claudia Popovici    |    13 Iun 2021   •   17:39

Câțiva localnici din Corbu au rămas uimiți să  vadă sub ochii lor o tornada în formare, pe Marea Neagra. Vârtejul s-a apropiat din ce în ce mai mult de ţarm până când la un moment a dispărut. După tornada, a urmat furtuna.


Alina Şerban, meteorolog ANM, explicat cum se formează aceste fenomene şi a evidențiat ce schimbări meteorologice mai pot avea loc după un asemenea episod tornadic.

Ar fi de speriat pentru că astfel de fenomene au fost, de altfel, subliniate print-un mesaj de avertizare meteorologică emis încă de azi de dimineață cu un cod portocaliu pe zona Dobrogei care prevedea că se poate întâmpla așa ceva, o instabilitate atmosferică destul de accentuată care determină apariția acestor fenomene.

Pe aceste linii de instabilitate atmosferică se dezvoltă astfel de nori care determină, pe de o parte vânt intens care poate lua un aspect rotațional și, în consecință, poate determina coborârea norului, formarea aceea de pâlnie, care poate atinge și solul dacă au ingrediente suficiente.

Putem avea și cantități importante de apă, averse torențiale cum, de altfel s-a întâmplat pe zona Deltei, unde am avut o celulă care a determinat 40- 50 l /mp în decurs de o oră, acest lucru însemnând foarte mult este aproape echivalentul unei luni la momentul acesta.

Pot determina și căderi de grindină de mari dimensiuni și vijelii dacă nu capătă aspect tornadic.

În Mamaia grindina a acoperit plaja. Vântul puternic a răsturnat un yacht cu vele pe Lacul Sutghiol, iar 3 marinari au fost salvați de ISU Dobrogea. E cod portocaliu la malul marii cu ploi abundente de 50 de litri pe metrul patrat. 

×
Subiecte în articol: tornada Constanța ANM
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close