Antena 3 CNN Actualitate Locale Trei inspectoare de muncă din Bihor, prinse în flagrant când cereau mită pentru a da avertismente în loc de amenzi

Trei inspectoare de muncă din Bihor, prinse în flagrant când cereau mită pentru a da avertismente în loc de amenzi

Trei inspectoare de muncă din Bihor au fost prinse în flagrant când luau mită şi au fost condamnate la închisoare cu suspendare. Femeile sunt acuzate că negociau taxe de protecţie de la afacerişti, pentru a-i ierta de amenzi în cazul unor nereguli găsite la firmele controlate.

de Georgiana Botez    |    21 Feb 2024   •   10:21

În faţa anchetatorilor, angajatele au declarat că luarea de mită era o practică în instituţie.

Cele două funcţionare au fost prinse în flagrant, în toamna anului trecut cu 2.000 de lei luaţi de la patronul unei firme orădene. Acestea nu ştiau că reprezentantul firmei era, de fapt, un investigator sub acoperire şi au fost reţinute imediat pentru 24 de ore.

În timp cercetărilor, acestea au acceptat să colaboreze cu anchetatorii, oferindu-le detalii şi despre spăgile încasate şi de alte două colege. Femeile cereau mită pentru a da avertismente în loc de amenzi.

Pentru a nu exista probe audio în momentul în care începea negocierea, una dintre funcţionare scria pe o foaie de hârtie "Care este suma cuvenită pentru ajutorul nostru?". Au fost cazuri în care li s-a oferit 1.000 de lei, iar pentru a-i determina să pluseze, una dintre ele scria, tot pe foaie, că sunt, de fapt, trei persoane în control, în timp ce, cealaltă enumera toate neregulile încălcate de patron. Astfel, au ajuns să primească în plic nu 1.000, ci 3.000 de lei.

După patru luni de la flagrant, trei dintre angajate au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Cele două angajate prinse cu banii au fost pedepsite cu câte un an şi zece luni de închisoare cu suspendare, în timp ce una dintre funcţionarele pârâte a primit trei ani de închisoare tot cu suspendare.

După condamnare, cele trei funcţionare au fost concediate şi nu se mai pot întoarce în curând la muncă, deoarece au primit şi interdicţia de a mai exercita funcţia de inspector de muncă pe o perioadă de trei ani de zile.

 

×
Subiecte în articol: flagrant Bihor ITM luare de mita
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close