Antena 3 CNN Actualitate Locale Un român a inventat un motor de avion, unic în lume, realizat prin printare 3D

Un român a inventat un motor de avion, unic în lume, realizat prin printare 3D

Un român a inventat un motor de avion, unic în lume, realizat prin printare 3D
Sursa foto: Foto: pixabay.com
09 Mai 2017   •   08:57

Un cercetător de la Universitatea „Transilvania“ din Braşov a inventat primul motor termic în doi timpi, cu componente realizate prin printare 3D, din pulberi metalice, pentru un avion. Costurile prototpului ajung la 20.000 de euro.

Inventatorul Valentin Stamate a spus că acesta este primul motor de acest fel din lume, realizat prin printare 3D. Motorul este unul de avion, de 10 centimetri cubi, cu 10.000 de rotaţii pe minut, costurile acestuia ridicându-se la 20.000 de euro, cheltuieli suportate de Universitatea „Transilvania“.

Totodată, Stamate a precizat că toate componentele au fost fabricate din pulberi de oţel, aluminiu şi oţel impregnat cu bronz. Singurele componente care nu au fost realizate prin printare sunt elicea, care este din lemn, conul de antrenare cu sistemul de prindere, rulmenţii de susţinere, şuruburile, piuliţele şi bujia.

„Realizarea acestui motor este extrem de utilă pentru că, pe viitor, se va putea renunţa la fabricarea matriţelor pentru care costurile de producţie sunt foarte mari“, a mai precizat inventatorul.

Valentin Stamate lucrează de patru ani ca cercetător la Universitatea „Transilvania“ din Braşov, la departamentul de Ingineria fabricaţiei, din cadrul Facultăţii de Inginerie tehnologică şi management industrial.

 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: roman motor avion lume 3D
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close