Antena 3 CNN Actualitate Locale A fost reţinut viceprimarul comunei din Brașov, unde un copil a fost exploatat la o stână

A fost reţinut viceprimarul comunei din Brașov, unde un copil a fost exploatat la o stână

Viceprimarul comunei Ungra, județul Brașov, a fost reținut, apoi plasat sub control judiciar, fiind acuzat că la stâna sa a fost folosit la munci grele un copil de 12 ani. Acesta e acuzat că a "cumpărat" consimțământul părinților, mai ales că minorul nu a mai frecventat nici școala.

de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Apr 2024   •   16:39

În urma perchezițiilor făcute de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, împreună cu procurorii DIICOT Brașov, a fost dispusă reținerea unei persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de minori, în formă continuată.

Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că persoana cercetată, în diferite perioade din anii 2022 și 2023, în baza aceleiași rezoluții infracționale, ar fi primit și adăpostit un copil de 12 ani, într-o așezare păstorească (stână) amplasată în comuna Ungra, din județul Brașov, în scopul exploatării acestuia, prin supunerea la executarea unei munci și la îndeplinirea de servicii pentru care victima, din cauza vârstei fragede, nu putea exprima un consimțământ liber.

"Acesta ar fi abuzat de autoritate conferită de funcția publică deținută (viceprimar - n.r.), în cadrul comunității rurale și totodată ar fi profitat de starea de vădită vulnerabilitate a victimei minore (provenită dintr-o familie cu mai mulți copii minori, cu o situație materială precară, la limita sărăciei și cu un nivel de instrucție extrem de scăzut) oferind și dând bani părinților victimei, în schimbul consimțământului acestora ca minorul să fie transferat la respectiva așezare păstorească.

Probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că, inițial, victima minoră (școlarizată la acel moment) ar fi prestat diverse munci, la grajduri, după orele de curs, în intervalul orar 12.00 - 23.00-00.00, ulterior abandonând școala și rămânând permanent la stână, unde ar fi continuat să fie supusă la munci grele, neremunerate și adăpostită într-un spațiu impropriu, fără minime condiții de igienă", spun anchetatorii.

Pentru munca depusă, copilului i-ar fi fost oferite diferite cantități de tutun pentru a-și confecționa țigări și o masă pe zi.

Procurorii DIICOT Brașov au formulat propunere de arestare preventivă a viceprimarului. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov a dispus, joi, măsura controlului judiciar, însă procurorii au formulat contestație.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close