Antena 3 CNN Actualitate Locale Zborul Unirii, reconstituit pe Câmpia Libertății de la Blaj, după 105 ani: "O reamintire a celui mai important moment din istoria noastră"

Zborul Unirii, reconstituit pe Câmpia Libertății de la Blaj, după 105 ani: "O reamintire a celui mai important moment din istoria noastră"

Momente emoţionante la Blaj, acolo unde zborul Unirii a fost reconstituit pe Câmpia Libertaţii. În urmă cu 105 ani, Guvernul României, aflat atunci la Iaşi, a trimis către Consiliului Naţional din Transilvania mesajul pentru pregătirea Adunării istorice de la Alba Iulia.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Noi 2023   •   10:44

Lumea s-a adunat la Blaj pentru a asista la reconstituirea Zborului Unirii, unul dintre momentele simbolice care au dus la formarea României Mari.

"Este un moment foarte important. Un moment care a declanşat manifestările care s-au întâmplat la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918. Şi vrem noi la Blaj, avem dorinţa să marcăm acest eveniment", a spus Gheorghe Rotar, primarul din Blaj, 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"O reamintire a celui mai imoprtant moment din istoria noastră"

"Acest moment a fost ceva deosebit, o reamintire a celui mai important moment din istoria noastră, a românilor din Transilvania, unirea cu Ţara Mamă", a mărturisit un spectator.

Pe 23 noiembrie 1918, pe o vreme geroasă, pleca din Bacău avionul cu actele Unirii. Aparatul de zbor era unul deschis și, de accea, cei doi aviatori şi-au uns feţele cu parafină pentru a rezista temperaturii de - 40 grade de la altitudinea de 2500 de metri necesară pentru traversarea munţilor în bune condiţii.

×
Subiecte în articol: zborul unirii Câmpia Libertăţii blaj
Parteneri
Preşedintele Iranului, găsit mort în elicopterul prăbuşit
x close