Antena 3 CNN Actualitate Loturi de înghețată contaminată cu pesticide cancerigene, în România. Comisia Europeană a emis alerta alimentară

Loturi de înghețată contaminată cu pesticide cancerigene, în România. Comisia Europeană a emis alerta alimentară

Produsele care conţin un aditiv numit roşcovă (caruba) şi contaminat cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa, trebuie retrase toate de pe piaţa europeană chiar dacă pesticidul nu este detectat, a decis Comisia Europeană vineri seară, notează AFP.

Loturi de înghețată contaminată cu pesticide cancerigene, în România. Comisia Europeană a emis alerta alimentară
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    17 Iul 2021   •   17:43

Mihai Ponea, director pentru Siguranță Alimentară la ANSVSA, a precizat, la Antena 3, că este vorba despre mai multe loturi contaminate, și că anumte sortimente de înghețată au fost deja retrase de pe piața românească, în ultima lună.

Peste 100 de mii de bucăți de înghețată, retrase deja de pe piața din România

"Acest aditiv se utilizează ca aditiv și este natural, dar este vorba de un adiacent aditiv, în componență căruia s-a găsit oxid de etilenă, un pesticid. Dar doar câteva loturi au fost contaminate de această gumă. Acest aditiv E410 este un aditiv natural, și acesta a fost tratat cu oxid de etilenă, câteva loturi, care a intrat în înghețată. 

În acest moment, au fost retrase de pe piață peste 100 de mii de bucăți de înghețată, la noi în țară, de o lună de zile, de când au avut loc aceste discuții la Comisie. Noi am făcut retragerea încă de acum o lună de zile. Aseară s-a decis că poate fi un risc pentru sănătatea consumatorului și toate țările din Europa au intrat în alertă și retrag de pe piață această înghețată." 

Companiile care au introdus pe piaţa Uniunii Europene produse care s-au dovedit a fi contaminate cu oxid de etilenă "vor trebui, sub controlul autorităţilor naţionale competente, să le retragă de pe piaţă şi vor fi rechemate" cele care au fost deja cumpărate de consumatori, a indicat unitatea de criză înfiinţată pe această temă, într-un comunicat consultat vineri seară.

Acest lucru a fost decis "pentru că nu se poate defini un nivel sigur de expunere pentru consumatori", conform termenilor comunicatului dat publicităţii după trei reuniuni de criză desfăşurate la 29, 30 iunie şi 13 iulie, conform Agerpres.

Rechemarea se referă la produsele care conţin gumă de caruba, un aditiv (E410) utilizat în special în îngheţate, care a fost contaminată cu oxid de etilenă - acest lucru nu este cazul tuturor loturilor. Acest "agent cancerigen, mutagen şi toxic pentru aparatul reproducător" este interzis în Uniunea Europeană, dar a fost detectat în numeroase produse importate sau provenind din produse importate contaminate.

Guma de caruba (E410) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din arborele de roşcov.

Două sortimente de îngheţată, retrase de pe piaţă! Clienţii sunt sfătuiţi să le aducă înapoi sau să le distrugă

Două sortimente de îngheţată au fost retrase de pe piaţă! Măsura a fost luată chiar de către producător.

Rețeaua Penny retrage "UNIQUE"- Înghetata cu arome de Tiramisu si Vanilie și "HAPPY" Inghetata cu aroma si sirop de pepene galben, produse de Cicom SRL, cu cantități de 1000g/2000ml și 500g/1000ml, Lot lot UT 200421, Exp: 30.05.2022 lot HPG 130521; Exp:30.06.2022.

Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Acesti contaminanti pot prezenta un risc potențial pentru sănătate în caz de consum repetat, pe termen lung.

Producătorul a inițiat retragerea de la comercializare a produselor menționate, ca măsură de prevenție, existand suspiciunea ca acestea sunt neconforme.
Rețeaua de magazine recomandă clienților care au achiziționat produsele mentionate mai sus sa nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în oricare magazin Penny. Contravaloarea va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

×
Parteneri
ANAT propune taxe noi pentru turiști
x close