Antena 3 CNN Actualitate Lovitură dură pentru pensionari, anul viitor. Ce pensii ar putea scădea

Lovitură dură pentru pensionari, anul viitor. Ce pensii ar putea scădea

Anul viitor ar putea aduce o lovitură cruntă pentru multe categorii de pensionari. Un nou proiect de lege vizează chiar și pensiile aflate în plată.

Lovitură dură pentru pensionari, anul viitor. Ce pensii ar putea scădea
Sursa foto: Pexels
de Claudia Popovici    |    26 Dec 2022   •   19:00

Lovitură dură pentru pensionari, anul viitor! Mai exact, pensiile aflate în plată vor fi recalculate, astfel încât cuantumul să nu mai poată depăși salariul pe care l-a avut unei legi pusă în dezbatere publică.

Practic, nicio pensie specială, nicio pensie de serviciu, nu poate să fie mai mare decât media veniturilor încasate în ultimele 12 luni consecutive.

Dacă ne uităm la cazul magistraților, ei pot să primească până la 85 % din media veniturilor din 12 luni consecutive și pot să își aleagă aceste 12 luni din întreaga perioadă de activitate.

În ceea ce privește celelalte categorii care primesc pensii de serviciu, de exemplu, foști parlamentari, foști piloți, funcționari parlamentari sau personal auxiliar al magistraților, vom vedea că aceștia sunt îndreptățiți doar la 65 % din media veniturilor nete înregistrate în 12 luni de activitate luni consecutive.

Și, atenție, se ține în cont doar de ultimul an de dinaintea pensionării. Statul își propune ca prin această lege să recalculeze toate pensiile speciale aflate în plată și să facă acest lucru în maxim 6 luni de când legea intră în vigoare.

Totodată, această lege spune că stagiul de vechime în profesie crește la 15 ani. Astfel, dacă ne uităm la magistrați, aici vedem un stagiu de 25 de ani și, de asemenea, crește și vârsta de pensionare pentru toți cei care primesc pensii speciale.

Și aceasta va fi de 65 de ani proiectul a fost pus în dezbatere publică și urmează să fie aprobat în Guvern. Este un eșalon din Planul Național de Redresare și Reziliență, iar fără adoptarea acestei reforme a pensiilor speciale, România riscă să piardă banii europeni din PNRR. 

×
Subiecte în articol: pensionari pensii
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close