Antena 3 CNN Actualitate Lovitură pentru 1.200 de angajați. Un mare combinat face CONCEDIERI COLECTIVE. Sindicaliștii, apel la Guvernul Orban

Lovitură pentru 1.200 de angajați. Un mare combinat face CONCEDIERI COLECTIVE. Sindicaliștii, apel la Guvernul Orban

Aproximativ 1.200 de salariați de la Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște vor fi concediați. Sindicaliștii de la Cartel ALFA cer Guvernului Orban măsuri urgente pentru salvarea combinatului și a angajaților.

 Lovitură pentru 1.200 de angajați. Un mare combinat face CONCEDIERI COLECTIVE. Sindicaliștii, apel la Guvernul Orban
Sursa foto: Agerpres
de Cristina Tudorache    |    17 Iul 2020   •   22:13

Patronatul a transmis acum câteva zile că, din cauza condițiilor economice (75% dintre salariați sunt în șomaj tehnic, suportat din veniturile companiei, activitatea este suspendată nefiind produs nimic în 2020), se va recurge la concedierea colectivă a aproximativ 1.200 de angajați.

COS Târgoviște se află în acest moment în procedură de insolvență, iar activitatea a fost suspendată în ultimele șase luni.

Sindicaliștii, apel la Guvernul Orban pentru salvarea COS Târgoviște

Sindicaliştii din cadrul CNS Cartel ALFA au cerut, vineri, Executivului să se implice pentru salvarea Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) din Târgovişte, fondat în anul 1969 şi care în prezent se află în reorganizare judiciară.

”Statul poate opri distrugerea acestei unităţi industriale prin convertirea creanţelor în acţiuni. CNS Cartel ALFA solicită Guvernului să intervină cu actele normative prin care statul român să îşi convertească creanţa pe care o are la COS Târgovişte - de cca. 10 milioane de euro, în acţiuni la COS Târgovişte. 

Acest lucru este posibil acum, conform prevederilor Legi insolvenţei, printr-o Hotărâre de Guvern prin care COS Târgovişte să fie declarată ca fiind o societate care desfăşoară o activitate strategică în metalurgie pentru România şi un Ordin al ministrului de finanţe, prin care să se stabilească formula de conversie a creanţei statului în acţiuni”, se arată într-un comunicat dat publicităţii vineri de CNS Cartel Alfa.

COS Târgviște, în insolvență din 2013

Combinatul de Oţeluri Speciale din Târgovişte a fost fondat în anul 1969, iar în anul 2002 a fost privatizat. Pachetul majoritar de acţiuni a fost cumpărat de o companie rusă, trei ani mai târziu numele companiei devenind S.C. Mechel Târgovişte S.A. 

În luna februarie 2013 pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL. În 2013, numele companiei a redevenit Combinatul de Oţeluri Speciale.

În ianuarie 2020, profit.ro scria că o firmă înființată în iulie anul trecut în România, controlată de o companie financiară din Polonia cu puternice legături în China, se află din toamna lui 2019 în proces de achiziție a activelor industriale funcționale ale mai multor combinate metalurgice românești aflate în insolvență sau chiar faliment, care au fost deținute anterior de grupul rus Mechel. Printre acestea se afla și COS Târgoviște. În aprilie 2020 sindicatul Valahia anunța că preluarea combinatului a fost abandonată de investitor din cauza pandemiei.
 

×
Subiecte în articol: concedieri angajati COS Târgoviște
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close