Antena 3 Actualitate Președintele ANAF, Lucian Heiuș, recomandă românilor plata cu cardul: ”Nu mai există nicio variantă!”

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, recomandă românilor plata cu cardul: ”Nu mai există nicio variantă!”

de Laura Dinu    |    23 Iun 2022   •   08:25
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, recomandă românilor plata cu cardul: ”Nu mai există nicio variantă!”
Sursa foto: pixabay

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, recomandă românilor să folosească, atât cât se poate, cardul bancar la cumpărături, astfel încât sumele să poată fi fiscalizate.

”Legea prevede clar, trebuie să bată în casă orice produs pe care îl comercializează şi să ofere bonul celui care face cumpărătura. Mulți nu cer acest bon. Eu recomand şi eu asta fac de foarte mulți ani, plătesc cu cardul şi atunci știu foarte clar că în momentul în care am plătit cu cardul suma intră în contul bancar şi trebuie să fie fiscalizată, nu mai există nicio altă variantă”, a declarat Lucian Heiuş la Digi 24, citat de DCNews. 

Președintele ANAF își dorește ca toate casele de marcat din România să fie logate la serverele ANAF. 

”Avem la ora actuală 598.000 de case de marcat care sunt deja logate la serverele ANAF-ului. Cred că sunt în România cam 620.000 de case de marcat. Ne apropiem încet-încet să logăm cam toate casele de marcat. Așteptăm să se termine şi o aplicație care să ne permită să navigăm în aceste case de marcat ca să vedem la ce oră, ce bonuri au bătut, să vedem dacă sunt încasări fluctuante sau continue așa cum ar fi normal”, a mai spus Lucian Heiuş. 

Pe de altă parte, președintele ANAF i-a somat pe contribuabili că plata taxelor şi impozitelor este şi un act de responsabilitate socială pentru fiecare.

„ANAF vrea sa colecteze 16 miliarde de lei în 2022. Vor fi controale în țară. Fiscul din România trebuie să facă ceea de face fiscul de oriunde in lume. Trebuie să verificam veniturile persoanelor fizice și modul cum le-au obținut. Vom începe de la cel mai mare contribuabil până la cel mai mic. 60 de echipe de control vor face aceste controale. Acesta este glonțul de argint al fiscului pentru cei care nu-și plătesc impozitele și taxele. Vedem opulența afișată de unii. Toți se laudă cu ce au. Hoțul, dacă nu se laudă cu ce are, nu e hoț. Toți se laudă. Verificăm dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute. ANAF are suficiente resurse pentru a identifica pe cei care au multe proprietăți și  cum le-au dobândit”, a anunțat președintele ANAF, Lucian Heiuş. 

"Am dat o sarcină direcției generale de control venituri persoane fizice să facă o analiză de risc și am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Făcându-se această analiză de risc am constatat cu stupoare și cu revoltă că 561.000 de persoane au acumulat în 2016-2019 (anul 2020 în finalizăm în septembrie, iar 2021 la sfârșitul anului) o diferență între veniturile estimate de noi și cele declarate și impozitate de 20 miliarde euro. 

Am văzut ce bunuri mobile și imobile s-au achiziționat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele în conturile bancare, cu ce sume și-au creditat propriile societăți, cu ce sume și-au majorat capitalurile la societățile pe care le au și ce cheltuieli au putut să angajeze", a mai spus președintele ANAF, Lucian Heiuş. 

×
Subiecte în articol: ANAF Lucian Heiuș

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close