Antena 3 CNN Actualitate Lucrări făcute haotic la Spitalul din Neamț! Imagini noi demonstrează că unitatea medicală era o bombă cu ceas

Lucrări făcute haotic la Spitalul din Neamț! Imagini noi demonstrează că unitatea medicală era o bombă cu ceas

Fotografii obținute în exclusivitate de Antena3 arată că, din cauza compartimentărilor, căile de evacuare de la Spitalul din Neamț au devenit foarte înguste. Practic sunt holuri care au aprox. 1 metru lățime, prea înguste pentru a scoate pe acolo paturile de Terapie Intensivă. De asemenea, lucrările ar fi afectat sistemul de alimentare cu oxigen.

Lucrări făcute haotic la Spitalul din Neamț! Imagini noi demonstrează că unitatea medicală era o bombă cu ceas
de Sergiu Cora    |    Sabrina Preda    |    15 Noi 2020   •   13:50

În imagini se vede că au avut loc lucrări lângă secția AȚI a Spitalului Județean Piatră Neamț. Este vorba despre niște pereți de rigipt care au micșorat culoarele de acces către secție.

Prefectul de Neamț, George Lazăr:  S-au găsit pereți improvizați care au îngreunat intervenția, eliberarea și degajarea secției de Terapie Intensivă și scoaterea bolnavilor în exterior

"Eu va pot confirma, prin adresa Direcției de Sănătate Publică Neamț, că această relocare a secției ATI de la nivelul etajului 3 la nivelul etajului 2 se cheamă mutare structurală și trebuia avizată de către Direcția de Sănătate Publică, aspect care nu s-a întâmplat.

Va pot confirmă că cei care au intervenit aseară sub coordonarea șefului ISU, la stingerea și lichidarea incendiului, mă refer la Dl. Colonel Mitrea, (...) au făcut precizări cu privire la intervenția de la Spitalul Județean Neamț pentru că această intervenție a fost îngreunată de niște pereți de rigips (...) care nu ar fi trebuit să existe acolo și le-au îngreunat procedura de evacuare a pacienților din secția de Terapie Intensivă." a mai declarat prefectul județului, în direct, la Antena3.

Un comunicat din partea conducerii spitalului, transmis duminică, spune că toate amenajările efectuate au fost cu avizul Direcției de Sănătate Publică din Neamț și că acele lucrări s-au făcut în exteriorul secțiilor ATI, fără să distrugă circuitele pe care Direcția de Sănătate Publică le-a avizat. Aceștia au mai precizat că zona în care s-a intervenit pentru extindere nu este funcțională și se află într-o zona diferită față de cea în care a izbucnit incendiul, iar aparatură este nouă și are doar un an vechime.

Comunicatul oficial al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț:

„Ca urmare a unor speculații făcute în spațiul public cu privire la motivele care au condus la provocarea incendiului din salonul ATI, conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț explică faptul că modificările realizate în vederea extinderii secției de ATI pentru a putea prelua un număr mai mare de pacienți pozitivi nu au afectat în niciun fel activitatea din salonul unde s-a produs incendiul.

Cele două secții ATI au aviz de la DSP cu privire la circuite. Zona în care s-a intervenit pentru extindere nu este funcțională și se află într-o zonă diferită față de cea în care s-a produs incendiul. În același timp, precizăm faptul că aparatura din secția ATI în care s-a declanșat incendiul era nouă, cu o durată de folosire de aproximativ un an.

Reamintim faptul că o anchetă se află în derulare și specialiștii sunt cei care vor stabili cauzele producerii acestui incendiu. Facem apel la reprezentanții instituțiilor statului să dea dovadă de responsabilitate și să încerce să nu ofere variante care nu sunt reale și nu fac decât să deruteze și mai mult opinia publică.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț nu dorește să intervină în niciun fel în politica editorială a mass mediei, solicitând, totuși, pentru o corectă informare a cetățenilor, ca informațiile oferite să fie însoțite și de punctul de vedere al unității medicale.”

În 2018 a mai fost un incendiu la Spitalul Județean Piatra Neamț, care a pornit de la un scurtcircuit. Atunci a luat foc un telefon aflat la încărcat iar focul a fost stins de o asistentă.

Au ars un dulap, doua scaune, o masa, o parte dintr-o canapea, pliante si consumabile medicale dintr-un cabinet de pe sectia de tratare a bolnavilor de diabet. Potrivit ISU Neamt, cauza izbucnirii incendiului a fost un incarcator de telefon mobil defect, la care s-a produs un scurtcircuit si care apoi s-a aprins. Din fericire nu au fost victime si nici persoane evacuate, relata la acel moment presa locală.

Ultimul exercițiu de alarmare și pregătire la incendiu, la spitalul din Neamț, a fost făcut în ianuarie 2020, înainte de criza sanitară provocată de pandemia COVID-19.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close