Antena 3 CNN Actualitate Ludovic Orban: Va exista o anumită relaxare și în ceea ce privește deplasarea în afara localităților

Ludovic Orban: Va exista o anumită relaxare și în ceea ce privește deplasarea în afara localităților

Ludovic Orban a făcut, luni seară, mai multe anunțuri despre măsurile pe care le va lua Guvernul după data de 15 mai.

Ludovic Orban: Va exista o anumită relaxare și în ceea ce privește deplasarea în afara localităților
04 Mai 2020   •   20:04

Iată principalele declarații ale premierului:

- România nu a fost pregătită pentru a face față pandemiei. Nu am avut stocuri strategice în ceea ce privește materiale, echipamente.

- Guvernul și autoritățile au luat măsuri înainte ca alte țări să ia astfel de măsuri și chiar înainte să existe avertismente care să forțeze Guvernul să ia astfel de măsuri.

- Toate aceste măsuri, deși au fost privite la acel moment cu neîncredere, au condus la un rezultat eficient.

- Și comportamentul responsabil al cetățenilor a determinat o reducere drastică a răspândirii virusului în România.

- S-a comentat că avem cazuri puține că nu se diagnostichează. Și la aceste declarații fără fundament noi am răspuns că diagnosticăm în funcție de necesități, în baza protocolului care este stabilit la nivelul OMS și care este de asemenea promovat și de Comisia Europeană și care a fost validat și de Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Sănătate Publică.

- Un indicator al gradului de răspândire este numărul persoanelor care se află în secțiile de Terapie Intensivă. Niciodată nu a fost depășit numărul de 260 de persoane.

- Un alt indicator este numărul de decese: în timp ce în România sunt de ordinul sutelor, în Spania sunt peste 25.000.

- Astăzi sunt puse în funcțiune 60 de centre de testare, iar capacitatea de testare este de aproape 11.000 de teste pe zi. Sunt în curs de acreditare încă 17 centre. Vrem să creștem capacitatea la peste 17.000 de teste pe zi.

- Nu mi-am dorit niciodată să fiu pus în situața ca premier să impun restricții cetățenilor. Toate deciziile au fost luate pentru sănătatea românilor.

- Reducerea restricțiilor se va face întâi pentru acele restricții a căror ridicare generează cel mai mic epidemiologic. Pentru fiecare ridicare vom aștepta aproximativ 15 zile pentru a vedea efectele.

- Vom elabora un set de reguli în ceea ce privește transportul public, unul în ceea ce privește activitatea care se defășoară în birouri.

- Obiectivul nostru a fost să afectăm cât mai puțin economia în timpul acestor restricții. Nu s-au închis niciunul dintre șantiere.

- Față de previziunile unor analiști privind căderea economică, lucrurile stau mai bine decât ne așteptam. Acest lucru se datoarează și măsurilor economice pe care le-am adoptat. Pe lângă susținerea investițiilor, am încercat să luăm măsuri prin care să asigurăm cât mai multe lichidități în companii.

- Peste 50.000 de aplicanți la IMM Invest.

- Pentru prima perioadă de plată a șomajului tehnic am avut în plată peste 570.000 de angajați.

- Despre măsura suspendării plății ratelor la credite, pe o perioadă de până la 9 luni - adresabilitatea acestei măsuri a fost cea mai largă. M-am uitat și în nicio țară nu este așa.

- Este vorba de peste 200.000 de persoane fizice și juridice care au solicitat suspendarea ratelor.

- Am luat și măsuri mai puțin vizibile. Am ridicat presiunea de pe cetățeni în privința plăților taxelor și impozitelor locale cu bonificațiile care sunt stabilite de CL cu prorogând termenul la care pot fi plătite cu facilitățile acordate de la 31 martie până la data de 30 iunie.

- Apropo de sectorul HORECA, am scutit de la plata impozitelor speciale pe perioada stării de urgență și intenționăm să prelungim această măsură până la redeschiderea activității. 

- Am suspendat popririle și executările silite pentru creanțele bugetare.

Ludovic Orban a răspuns la întrebările jurnaliștilor:

Există suspiciuni legate de achiziții care se derulează prea rapid?

- Achizițiile se fac de către ONAC, sunt foarte transparente. Și de către ministere. UNIFARM a făcut și ea achiziții într-un regim de competitivitate uriașă în momentul în care nu se găsea aproape nimic.

Care sunt principalele deficiențe ale sistemului sanitar? Pregătiți o reformă?

- Cu siguranță după acest val al epidemiei vom lua măsuri în domeniul sănătății publice. Au fost evidențiate anumite lucruri, de la managementul spitalelor, adomirea în care se găseau direcțiile de sănătate publică, ritmul lent în care se mișca Agenția Națională a Medicamentului, gravele disfuncționalități ale sistemelor informatice.

Care ar fi măsurile de relaxare pentru economie?

- Vom deschide comerțul, cu excepția mall-urilor. Reluarea frizeriilor, a cabinetelor stomatologice. Și hotelurile vor fi deschise după 15 mai. Restaurantele mai ales în spații închise, sunt considerate printre cele mai mari riscuri epidemiologice. Probabil, va mai trece un timp până se vor deschide restaurantele.

Când vom putea călători efectiv?

- Deplasarea în afara localității va fi posibilă pentru anumite categorii de motive pe care le considerăm întemeiate: deplasări de serviciu, la rude, la activitățile agricole. Dacă dăm drumul la alpinism, deplasări montane, înseamnă că oamenii se vor putea duce la munte. Va exista o anumită relaxare și în ceea ce privește deplasarea în afara localităților, care va crește cererea și pe unitățile de cazare.

Anul școlar 2020 - 2021 ne va prinde cu elevii făcând cursuri on-line, nu în bănci?

- Asta va depinde de evoluția epidemiei. Trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu - ne gândim la o soluție să oferim fiecărui copil șansa de a avea acces la cursuri online. Dacă a data de 15 septembrie nu va exista risc de îmbolnăvire vom începe școala normal.

În Spania, de exemplu, va fi introdus un venit de bază universal. Știind că la noi în țară au venit mii de români care nu au niciun venit credeți că s-ar impune și la noi o astfel de măsură?

- Din cauza asta am luat măsuri pentru a genera absorbția forței de muncă suplimentare. Sunt aproape 300.000 de persoane cărora le-a încetat contractul de muncă.

Din 23 februarie, de când am monitorizat toate intrările, în România s-au întors 1.279.000 de cetățeni români, cei mai mulți dintre ei au venit din țări europene.

Când vor fi reluate zborurile?

- La nivel european e o dezbatere foarte amplă privitoare la reluarea zborurilor. Acest fapt nu poate fi un act unilateral. Va exista un plan de reluare și de stabilire a condițiilor care vor fi impuse.

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close