Antena 3 CNN Actualitate Ludovic Orban, despre retragerea contracandidatului lui Kovesi: România a primit un 'cadou' de la francezi

Ludovic Orban, despre retragerea contracandidatului lui Kovesi: România a primit un 'cadou' de la francezi

Ludovic Orban, despre retragerea contracandidatului lui Kovesi: România a primit un 'cadou' de la francezi
12 Iul 2019   •   17:44

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, consideră că funcţia de procuror-şef european ar trebui să-i revină Laurei Codruţa Kovesi, în contextul în care contracandidatul său, Jean-Francois Bohnert, ar urma să fie numit la conducerea Parchetului Naţional Financiar din Franţa.

Citește și:  RFI: Kovesi ar putea rămâne singură în cursa pentru Bruxelles

Citește și Detalii de ultimă oră despre Kovesi. Ce urmează după anunțul retragerii contracandidatului ei francez la șefia Parchetului European

"Astăzi, când Ambasada Franţei a organizat evenimentul de aniversare a Zilei Naţionale a Franţei, România a primit un 'cadou' de la francezi. Contracandidatul Laurei Codruţa Kovesi, Jean-Francois Bohnert, care fusese preferat de Consiliu, a fost numit procuror-şef al Parchetului Naţional Financiar din Franţa şi sunt informaţii că s-a retras din competiţie. În consecinţă, din 3 candidaţi, au rămas doi. Iar avantajul decisiv al candidatului român este că este, practic, candidatul Parlamentului European. Drept urmare, Consiliul Uniunii Europene nu are altceva de făcut decât să accepte candidatul votat de Parlament", a scris Orban vineri, pe Facebook.

În opinia sa, numirea Laurei Codruţa Kovesi ar trebui să fie "o simplă formalitate".

"În Regulament, şeful Parchetului European este hotărât de Consiliu şi de Parlament, iar Consiliul a clasat-o pe Laura Codruţa Kovesi pe locul 2 după candidatului francez, care s-a retras, deci acum candidatul român este pe primul loc şi în preferinţele Consiliului", a argumentat liderul PNL.

Potrivit unor informaţii publicate vineri de RFI, procurorul francez Jean-François Bohnert va fi numit la şefia Parchetului Financiar francez, post pentru care a fost audiat joi.

Negocierile între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene pentru desemnarea procurorului-şef european, funcţie pentru care candidează şi fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, s-au încheiat în aprilie fără niciun acord şi dosarul rămâne pe agenda viitorului Parlament European, format după alegerile europene din mai.

Reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai Consiliului UE au avut trei runde de negocieri - în 20 martie, 27 martie şi 4 aprilie.

În reuniunea din 4 aprilie, echipa de negociere a Parlamentului European a reiterat că Laura Codruţa Kovesi rămâne candidatul preferat al instituţiei pentru a deveni primul procuror-şef al noului Parchet European şi a cerut Consiliului să îşi reconsidere poziţia.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Laura Codruta Kovesi Ludovic Orban
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close