Antena 3 CNN Actualitate Ludovic Orban, anunţul momentului! Când vor fi eliminate pensiile speciale pentru parlamentari

Ludovic Orban, anunţul momentului! Când vor fi eliminate pensiile speciale pentru parlamentari

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat, marţi, că proiectele PNL, USRPLUS şi PSD privind desfiinţarea pensiilor speciale urmează să fie trimise Comisiei pentru statut, în vederea elaborării unui raport care să fie votat de plen.

Ludovic Orban, anunţul momentului! Când vor fi eliminate pensiile speciale pentru parlamentari
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    16 Feb 2021   •   12:14

Acest lucru se va înâmpla, cel mai devreme, miercuri, 17 februarie, când se întruneşte plenul Camerei Deputaţilor. Procedural, mai întâi trebuie constituită Comisia pentru statut.

"Birourile Permanente reunite au decis să trimită proiectele de lege la Comisia pentru statut.

Constituirea acesteia este prevăzută la primul punct pe ordinea de zi a plenului de miercuri. Am cerut, în măsura în care este posibil, după constituirea Comisiei, se se elaboreze raportul în vederea votului în plen.

Noi susţinem introducerea pe ordinea de zi a acestu raport pentru vot final.

Dacă nu se poate (miercuri), atunci, la prima şedinţă de plen. Am dat un termen foarte scurt pentru elaborarea raportului, maxim o săptămână", a declarat Ludovic Orban.

Pensiile speciale ale deputaţilor şi senatorilor însumează zeci de milioane de lei anual

Camera Deputaţilor şi Senatul au furnizat câteva sute de pensionari 'speciali', beneficiari ai unei pensii care creşte în mod corespunzător cu numărul de mandate efectuate.

Sunt 542 de beneficiari de pensii în urma efectuării unuia sau mai multor mandate de deputat.

Pensia cea mai mică a unui fost deputat este 2.037 de lei brut, fiind 86 de foşti parlamentari care încasau lunar, la începutul anului, această sumă.

La polul opus, patru foşti deputaţi încasau, fiecare, pensii brute de 12.168 de lei. Efortul bugetar anual cu cele 542 de pensii se ridica la 33.227.364 lei.

Pensie de parlamentar: 12 mii de lei, brut, pentru trei mandate de senator sau deputat

La Senat, regăsim mai puţini pensionari speciali, pentru că şi numărul de mandate este mai mic în această Cameră, norma de reprezentare a unui senator fiind, practic, dublă comparativ cu a unui deputat.

Din 227 de pensii, 127 erau acordate pentru un mandat incomplet (28 de luni şi 2.883 lei brut/lună) sau complet (48 de luni şi 4.943 lei brut/lună). 46 de pensii le reveneau unor foşti parlamentari care au acumulat trei mandate, brutul pensiei fiind, în acest caz, 12.167 de lei.

Efortul bugetar anual al Senatului pentru susţinerea acestor pensii este 20.630.076 lei.

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban pensii speciale
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close