Antena 3 CNN Actualitate Ludovic Orban, ales preşedinte al Camerei Deputaţilor la 2 noaptea, după o şedinţă marcată de scandaluri, care a durat 14 ore

Ludovic Orban, ales preşedinte al Camerei Deputaţilor la 2 noaptea, după o şedinţă marcată de scandaluri, care a durat 14 ore

Liderul PNL Ludovic Orban a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor în urma unui vot care a început marţi, după ora 1 dimineaţa şi s-a terminat în aproximativ trei sferturi de oră. Rezultatul votului a fost anunţat după ora 2.

Ludovic Orban, ales preşedinte al Camerei Deputaţilor la 2 noaptea, după o şedinţă marcată de scandaluri, care a durat 14 ore
de Georgiana Adam    |    22 Dec 2020   •   06:45

Orban a avut un singur contra-candidat: deputatul PSD Alfred Simonis, care şi-a anunţat în ultimul moment candidatura şi i-a oferit, astfel, liderului liberal oportunitatea de a nu concura singur pe un loc gata negociat în coaliţia de guvernare proaspăt formată.

Pentru Ludovic Orban au votat 179 de deputaţi iar pentru Simonis, 110 deputaţi.

Pentru a putea alege preşedintele, deputaţii au votat prelungirea programului de lucru. PSD a cerut şi a obţinut să se voteze şi celelalte locuri în Biroul Permanent al Camerei. Acestea au fost anterior negociate între partidele parlamentare, în funcţie de numărul de mandate obţinut de fiecare formaţiune.

Pe cine au trimis partidele în Biroul Permanent

Partidul Social Democrat i-a nominalizat pentru funcţiile de vicepreşedinte pe Marius Budăi şi pe Alexandru Rafila, pentru funcţia de secretar pe Daniel Suciu, iar pentru cea de chestor pe Alexandra Presură.

Partidul Naţional Liberal l-a desemnat pentru funcţia de vicepreşedinte pe Laurenţiu Leoreanu, pentru cea de secretar pe Cristian Buican, iar pentru funcţia de chestor pe George Tuţă.

Alianţa USR PLUS a nominalizat-o pentru funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor pe Cristina Prună, iar pentru cea de secretar pe Oana Murariu.

AUR l-a propus pentru funcţia de chestor pe Antonio Andruşceac iar UDMR l-a propus pentru funcţia de chestor pe Seres Denes în timp ce grupul minorităţilor naţionale l-a propus pentru funcţia de secretar pe Ovidiu Ganţ.

AUR a încercat să blocheze alegerea lui Orban

Şedinţa de constituire a Camerei a fost prezidată de decanul de vârstă al deputaţilor, Lucian Feodorov (AUR), în vârstă de 78 de ani. Acesta a vrut iniţial să închidă şedinţa fără a declara legal constituită Camera Deputaţilor.

Întrucât acestă decizie a provocat scandal, Feodorov a declarat legal constituită această cameră parlamentară, după care a părăsit sala.

Deputaţii au fost nevoiţi să caute un al preşedinte de şedinţă, decan de vârstă, şi l-au găsit în persoana deputatului minorităţii turce, Iusein Ibram. Astfel, şedinţa a putut continua.

Înainte de reluarea şedinţei, copreşedintele AUR George Simion a avertizat că deputaţii formaţiunii sale vor părăsi şedinţa, întrucât refuză să fie părtaşi la "blatul făcut de PNL şi PSD ca să îl înscăuneze pe Ludovic Orban președinte în noaptea asta".

Simion a menţionat că AUR nu a nominalizat candidat pentru Biroul Permanent însă, în cele din urmă, această formaţiune a primit o poziţie de chestor.

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban Camera Deputatilor
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close