Antena 3 CNN Actualitate Ludovic Orban: Solicit premierului Dăncilă să se prezinte de urgenţă în Parlament pentru a clarifica susţinerea Guvernului

Ludovic Orban: Solicit premierului Dăncilă să se prezinte de urgenţă în Parlament pentru a clarifica susţinerea Guvernului

Ludovic Orban: Solicit premierului Dăncilă să se prezinte de urgenţă în Parlament pentru a clarifica susţinerea Guvernului
Sursa foto: Foto: Agerpres
06 Sep 2019   •   18:54

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, îi solicită premierului Viorica Dăncilă să se prezinte de urgenţă în Parlament pentru a clarifica susţinerea Executivului, arătând că prim-ministrul este obligat să facă acest demers până cel târziu luni, în caz contrar fiind "unica persoană responsabilă pentru consecinţele absenţei miniştrilor din guvernul său".

El spune că preşedintele României nu are nicio obligaţie constituţională de a numi miniştri, interimari sau titulari, în situaţia dată, menţionând că poziţia şefului statului este "perfect justificată de litera şi spiritul Constituţiei".

"Guvernul condus de premierul Vasilica Viorica Dăncilă pune în pericol interesele fundamentale ale românilor în domenii de activitate esenţiale pentru viaţa de zi cu zi. De o săptămână de zile refuză să se conformeze prevederilor constituţionale care o obligă să solicite votul Parlamentului asupra remanierii guvernamentale ca urmare a schimbării configuraţiei politice a Guvernului. Practic, o ţară întreagă este luată ostatică de un premier iresponsabil care guvernează împotriva voinţei românilor, împotriva poporului, împotriva normelor democratice şi constituţionale potrivit cărora Guvernul este cel supus controlului Parlamentului", a declarat Orban. 

Liderul liberalilor consideră că responsabilitatea pentru disfuncţionalităţile care vor apărea este strict a premierului Dăncilă, care este obligată în mod expres de Constituţie să ceară votul în Parlament.

"Responsabilitatea premierului stă şi în faptul că nu s-a asigurat că miniştrii demisionari desemnează secretari de stat pentru a exercita atribuţiile curente ale titularului de portofoliu. Este un blocaj determinat de incompetenţa şi habarnismul Vioricăi Dăncilă. Nimeni altcineva, nici măcar preşedintele Klaus Iohannis, nu poate acţiona în locul premierului. De altfel, preşedintele României nu are nicio obligaţie constituţională de a numi miniştri, interimari sau titulari, în situaţia dată. Aceasta, întrucât momentul în care ne aflăm nu este acela al unei simple remanieri, ci al schimbării compoziţiei politice a Guvernului, în care premierul trebuie să se adreseze direct Parlamentului, şi nu preşedintelui României. Aşadar, poziţia preşedintelui Klaus Iohannis este perfect justificată de litera şi spiritul Constituţiei", susţine liderul liberal.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close