Antena 3 CNN Actualitate Ludovic Orban: Cred că românii înțeleg necesitatea continuării acestor măsuri după 15 mai și le vor respecta

Ludovic Orban: Cred că românii înțeleg necesitatea continuării acestor măsuri după 15 mai și le vor respecta

Premierul Ludovic Orban a vorbit, miercuri, despre măsurile care vor rămâne în vigoare după data de 15 mai, când România intră în Stare de alertă.

Ludovic Orban: Cred că românii înțeleg necesitatea continuării acestor măsuri după 15 mai și le vor respecta
Sursa foto: antena3
06 Mai 2020   •   11:38

”Au fost prezentate anumite situații specifice în care, în anumite spații de tip mall, sunt anumite magazine care au intrări exterioare. Și e normal ca aceste magazine, chiar dacă sunt în interiorul mall-urilor, să fie deschise. Cum, de altfel, vor fi deschise în mall-uri farmaciile, magazinele care desfac produsele alimentare, spălătoriile.

Am hătărât că vor fi permise și deplasările în afara localității, dar pentru o categorie de motive pe care noi le considerăm întemeiate, care, în momentul în care noi le vom hotărî, le vom prezenta public.

Președintele României a anunțat că, după Starea de urgență se va institui Starea de alertă. Această stare de alertă ne permite să luăm decizii care apără cetățenii români de riscul de infectare, care au ca scop diminuarea răspândirii virusului. Sunt convins că românii înțeleg necesitatea acestor măsuri care trebuie continuate după data de 15 mai și că le vor respecta!

În analiza de risc epidemiologic, restaurantele în spații închise au cel mai mare risc epidemiologic. Din cauza asta, după 15 martie, nu vor fi deschise. Hotelurile, în condițiile respectării anumitor reguli, vor fi deschise”, a declarat premierul. 

De asemenea, Ludovic Orban a spus, miercuri, că este necesară reluarea vânătorii, mai ales în cazul mistreților, având în vedere că trebuie evitată răspândirea pestei porcine africane, dar și că e necesară protejarea culturilor agricole.

„Președintele a anunțat anumite categorii de activități care se liberalizează, printre care pescuitul și vânătoarea. Pot să vă spun că este important pentru vânătoarea de mistreți să se dea drumul. La ora actuală sunt două motive extrem de puternice care determină necesitatea reluării vânătorii. Pe de o parte, răspândirea pestei porcine africane și (...), pe de altă parte, este vorba de protejarea culturilor agricole, pentru că excesul de mistreți generează intrarea frecventă a mistreților pe culturile agricole, care sunt oricum afectate de seceta pedologică care a afectat România”.

Premierul Ludovic Orban a mai spus că restaurantele nu vor fi deschise în data de 15 mai, odată cu relaxarea restricțiilor, afirmând că acestea se numără printre zonele cu cel mai mare risc epidemiologic.

 

 

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban
Parteneri
A murit Costel Corduneanu, chiar pe masa de operatie
x close