Antena 3 CNN Actualitate Ludovic Orban respinge testarea în masă: Nu putem la scara blocului. Cine vrea, o poate face contra-cost

Ludovic Orban respinge testarea în masă: Nu putem la scara blocului. Cine vrea, o poate face contra-cost

Premierul Ludovic Orban a spus, vineri, la Iaşi, că doreşte creşterea capacităţii de testare la 50.000 de teste pe zi, în contextul în care România a depăşit, de la jumătatea acestei luni, record după record, ajungând la peste 5.000 de noi infectări cu COVID în ultimele 24 de ore.

Ludovic Orban respinge testarea în masă: Nu putem la scara blocului. Cine vrea, o poate face contra-cost
de Adrian Iclozan    |    23 Oct 2020   •   17:50

El a respins, pe de altă parte, ideea testării de masă şi a explicat cine şi în ce condiţii face testul de depistare a infecţiei cu COVID-19:

"Vom folosi orice tip de testare validat la nivel european, în măsura în care îl vom putea achiziţiona la un preţ competitiv.
(Reporter: În caz, consideraţi că rata îmbolnăvirilor reflectă realitatea dacă testările nu se fac proporţional cu populaţia şi nici după o formulă unică?)
Testările nu se fac proporţional cu populaţia, ci la cererea populaţiei. Fie în funcţie de definiţia de caz, fie la cerere, contra cost. La noi a crescut numărul de teste zilnice, am avut peste 35 de mii de teste zilnice în ultimele 3 zile şi vom creşte capacitatea de testare în continuare. Această creştere a urmărit nevoia de testare. Nu putem să ne ducem să testăm la scară de bloc, cum propuneau unii. Testăm când avem definiţie de caz, când sunt întrunite cele 7 elemente ale definiţiei de caz şi, evident, orice cetăţean care doreşte să se testeze, dintr-un motiv sau altul, o poate face contra cost. Decontarea testărilor se face în anumite cazuri de către Institutul de Sănătate Publică, potrivit practicilor la nivel european", a spus Ludovic Orban.

×
Subiecte în articol: Iași Orban
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close