Antena 3 CNN Actualitate Ludovic Orban: Începând de marți vor curge amenzile. Terasele rămân închise

Ludovic Orban: Începând de marți vor curge amenzile. Terasele rămân închise

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seară, după ședința la care a participat la sediul MAI, că toate instituțiile abilitate vor fi de luni încolo pe teren pentru aplicarea legii.

Ludovic Orban: Începând de marți vor curge amenzile. Terasele rămân închise
17 Mai 2020   •   19:27

"La această şedinţă nu am luat măsuri, la această şedinţă am hotărât cum procedăm odată cu intrarea în vigoare a Legii 55 şi odată cu ziua de mâine. Am luat decizia de a convoca Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă la ora 7:30 dimineaţă şi decizia de a convoca şedinţă de guvern la ora 8:00.

Şedinţa CNSU şi şedinţa de guvern sunt necesare pentru a derula toate procedurile stabilite în Legea 55 pentru instituirea stării de alertă în baza legii. Hotărârea de Guvern, conform legii, este actul normativ prin care am decis să instituim starea de alertă odată cu intrarea în vigoare a legii. Şi pe cele trei zile în care a existat, nu a fost în vigoare legea, în baza Ordonanţei 21 am instituit starea de alertă.

Decizia pe care am luat-o este aceea ca, odată cu intrarea în vigoare a legii, să instituim starea de alertă prin Hotărâre de Guvern, în condiţiile prevederilor legale care au fost stabilite de Parlament. Hotărârea de guvern, evident, va cuprinde tot ceea ce prevede legea, planul de măsuri cu cele trei anexe şi, odată cu adoptarea hotărârii de guvern, practic, rămânem în stare de alertă, o stare de alertă în care, de data asta, avem la dispoziţie toate mijloacele necesare pentru a impune respectarea legilor.

Tot mâine voi convoca, după audierea mea de la Parlament, toate instituţiile care au atribuţii de control şi care au abilitarea legală de a dispune măsurile pentru respectarea regulilor stabilite prin lege şi prin hotărârea de guvern în cadrul stării de alertă.

Toate instituţiile de control implicate vor fi pe teren şi vor impune aplicarea legii. Vom apela la toate pârghiile pe care le avem la dispoziţie, pentru a ne asigura că instituţiile publice, agenţii economici, cetăţenii respectă regulile pe care le-am impus şi vom lua toate măsurile pentru a apăra sănătatea şi viaţa oamenilor.

Odată cu instituirea stării de alertă, în baza legii, practic, avem toate prevederile constituţionale necesare pentru a utiliza toate instrumentele legale, pentru a ne asigura de această respectare a legii şi de respectarea măsurilor care sunt luate în starea de alertă.ă" a spus Ludovic Orban.

Premierul a spus că toate instituțiile abilitate vor fi pe teren și vor impune aplicarea legii.

Ludovic Orban a subliniat că terasele vor rămâne închise.

„În articolul 8 din lege există posibilitatea, în alineatul 1, posibilitatea de a menține închise terasele și le vom menține închise”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban afirmă că legea stării de alertă a fost trimisă la Parlament în timp util, dar că li s-a acordat românilor o perioadă în care se se obisnuiască cu noile reguli și nu li s-au dat amenzi.

"Legea am trimis-o la Parlament la momentul potrivit, chiar anticipând faptul că se va da o decizie de către CCR privitoare la Ordonanța 21. Noi am avut la dispoziție aplicarea anumitor categorii de amenzi și în condițiile stării de alertă care nu a avut la bază legea în vigoare.

E o perioadă de timp în care am spus că oamenii trebuie informați privitor la noile măsuri pe care le-am luat, la regulile care există în mijloacele de transport în comun, însă acestă perioadă de mustrare a trecut - începând de marți, după declarea stării de alertă prin hotărâre de guvern, toate instituțiiile implicate vor asigura aplicarea legii", a spus Orban.

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close