Antena 3 CNN Actualitate Lumea fotbalului unită în faţa justiţiei. Abuz în cazul lui Piţurcă sau doar aplicarea legii?

Lumea fotbalului unită în faţa justiţiei. Abuz în cazul lui Piţurcă sau doar aplicarea legii?

Lumea fotbalului unită în faţa justiţiei. Abuz în cazul lui Piţurcă sau doar aplicarea legii?
16 Oct 2008   •   22:15

Victor Piţură a primit, joi, un cartonaş roşu din partea justiţiei. Un cartonaş în litera legii, însă împotriva spiritului jocului, cum ar zice fotbaliştii. Selecţionerul României a fost ?săltat? de doi procurori ai DNA, pe aeroportul Otopeni, pentru a-l duce la sediul instituţiei şi a-i prezenta ?învinuirea în dosarul Valiza şi anume favorizarea infractorului (n.r. Gigi Becali)?.
DNA susţine că a aplicat legea
Pentru că selecţionerul nu a răspuns anterior la citaţii, trimise la domiciliu, la locul de muncă sau transmise telefonic, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au emis un mandat de aducere pe numele lui Victor Piţurcă. DNA susţine că mandatul de aducere a fost emis în conformitate cu art. 183 din Codul de Procedură penală, potrivit căruia ?o persoană poate fi adusă în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată pe baza unui mandat de aducere, dacă fiind anterior citată nu s-a prezentat, iar ascultarea ori prezenţa ei este necesară?. Aşadar, DNA a respectat regulamentul jocului.
La auzul veştii, lumea fotbalului s-a cutremurat şi reacţiile au început să curgă în valuri. Toată suflarea fotbalistică a României tinde să uite de rivalităţi şi să se unească împotriva justiţiei. Împotriva unui abuz, spun ei. ?Piţurcă nu e un criminal, (n.r. cei de la DNA) puteau să procedeze altfel?, a fost declaraţia la unison a mai multor oameni din fotbal, care spun că este afectată imaginea României. Cu alte cuvinte, DNA a făcut un exces de zel, aşa cum un arbitru elimină un jucător în debutul unei partide şi ?strică jocul?. Mircea Sandu a fost însă singurul care a spus că ?aceste declaraţii cum că este stricată imaginea României sunt exagerări ale noastre. Oamenii şi-au făcut treaba?. ?La urma urmei, este vorba despre o simplă aducere la DNA, nu de o reţinere?, a completat MM Stoica, la GSP Tv.
Al cui este abuzul?
Abuzul, chiar dacă nu ne place, l-a făcut într-o oarecare măsură şi Piţurcă, acesta considerând că se poate duce la DNA atunci când vrea el şi că legea în România se aplică altfel dacă eşti selecţionerul naţionalei. Povestind într-o intervenţie telefonică la GSP Tv cele întâmplate joi, Piţurcă a recunoscut că, iniţial, nu a dorit să îi urmeze pe cei doi procurori la DNA, ?pentru că nu mi se părea normal?. ?Nu voiam să cedez, dar am sunat avocatul, care a vorbit cu unul dintre domni şi m-a sfătuit să merg la DNA?, a spus Piţurcă.
Antrenorul naţionalei şochează în continuare şi recunoaşte că a fost înştiinţat de DNA, dar a dorit să îi mai ?plimbe? pe procurori. Citaţia oficială spune că nu a primit-o, pentru că a fost trimisă pe adresa veche de reşedinţă. Cei de la DNA au trimis însă una şi la Federaţie. Florin Prunea, directorul departamentului de Relaţii Internaţionale al FRF, spune că ?am primit citaţia şi i-am ÎNMÂNAT-O lui Piţi?. Ce spune Piţurcă? ?Mi-a zis Ionuţ Lupescu, dar i-am zis că vreau să îmi fie înmânată personal de DNA. Şi să mai treacă o perioadă?. Despre ce perioadă este vorba, clarifică tot Piţurcă. ?Am mai fost la DNA, iar după 2-3 zile mi-au dat telefon şi m-au chemat iar. Păi, stai, frate, aţi şi adunat probe? Aşa repede??, s-a întrebat Piţurcă, refuzând să mai onoreze invitaţia procurorilor, pentru că, spune el, asta nu se face prin telefon. ?Trimiteţi-mi citaţie şi o să vă mai plimb şi eu. Că nu am dat în cap, nu am furat. Văd că oameni care au delapidat ţara asta cu miliarde, oameni care au furat banii populaţiei, nu sunt chemaţi şi eu ca simplu martor care a semnat un act de vânzare-cumpărare este văzut ca mare infractor?, şi-a scuzat Piţurcă atitudinea.
Chiar dacă Piţurcă recunoaşte că i-a sfidat pe procurorii DNA, în apărarea lui au sărit numeroşi conducători şi jucători. Dumitru Dragomir, cel cu care Piţurcă s-a certat în ultima vreme şi care a cerut demisia selecţionerului de la cârma naţionalei, a fost unul dintre cei mai vehemenţi apărători. ?Trebuie să facem ceva?, spune Dragomir, speriat de faptul că la DNA au început să stea oamenii din fotbal la coadă, printre care şi el. ?Numai în cazul unei crime sau al unui viol poţi să îl aduci de pe aeroport în halul acesta. Ce s-a întamplat azi este o demonstraţie de forţă din partea DNA. Mă aşteptam la astfel de abuzuri din partea lor?, a spus Dragomir la Antena 3.
Dosar politic
Frica oamenilor din fotbal se extinde repede şi în politic. Dragomir, viitor candidat din partea PRM, spune că ?este o urgenţă să fie dat drumul dosarului lui Becali?, iar declaraţia lui Piţurcă era necesară pentru ca acest dosar să îşi continue drumul. Gigi Becali, la rândul lui, spune că ?Piţurcă l-a supărat pe Băsescu pentru că a făcut campanie electorală cu Orban pentru PNL? şi că dosarul ?Valiza cu bani de la Cluj? este unul politic. Îngrijorat de acţiunile DNA, Becali, care l-a sunat pe Piţurcă în timp ce acesta se afla în drum spre DNA pentru a se convinge că selecţionerul nu cedează presiunilor şi îşi modifică declaraţia din ?dosar?, are o previziune: ?Peste trei, patru zile vor veni şi la mine acasă să mă aresteze?.
Concluzia este trasă de Piţurcă: ?Sunt o victimă a sistemului?. Dar care sistem?
Declaraţii pro-Piţurcă (sursa: gsp.ro)
Gigi Becali: ?E posibil ca ei să puna presiune pe Piţurcă ca să îşi modifice declaraţia. Este mâna lui Băsescu!?
Vasile Turcu: ?L-au luat ca pe un criminal, ca şi cum ar fi fost un criminal. Nu se poate aşa ceva.?
Victor Becali: ?Nu vă daţi seama de ce este acest spectacol? Vin alegerile! Nu vedeţi că în ţara asta, cum deranjaţi pe cineva, aveţi dosar??
Florin Prunea: ?Cred că se putea evita o asemenea desfăşurare de forţe. Se putea găsi o metodă mai elegantă.?
Dumitru Dragomir: ?Numai în cazul unei crime sau al unui viol poţi să îl aduci de pe aeroport în halul acesta. Mă aşteptam la astfel de abuzuri din partea DNA.?
Cosmin Contra: ?Nu mai există respect în ţara asta. Pe marii infractori nu îi mai vede nimeni. E o ruşine ce se întâmplă, ne facem de râs în continuare în lume. Am tot crezut că vine cineva la conducerea acestei ţări să pună lucrurile la punct, dar văd că nu e nimeni în stare. Nu ştiu, cred că e vorba de ceva politic.?
Paul Codrea: ?Ce să zic, sunt şocat. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva. Nu mi se pare normal, totul e exagerat. În România oricum se întâmplă lucruri anormale. Sper să se termine repede această debandadă. E o ruşine ce s-a întâmplat.?
Ionuţ Lupescu: ?Piţurcă nu era vreun criminal, procurorii puteau să procedeze altfel?.
Antena3.ro

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close