Antena 3 CNN Actualitate Macovei: Actualizarea listelor trebuie făcută doar acolo unde nu a fost operată până pe 10 iulie

Macovei: Actualizarea listelor trebuie făcută doar acolo unde nu a fost operată până pe 10 iulie

Macovei: Actualizarea listelor trebuie făcută doar acolo unde nu a fost operată până pe 10 iulie
Sursa foto: Foto: Mediafax
19 Aug 2012   •   19:54

Europarlamentarul PDL Monica Macovei afirmă, pe blog, că înţelege din declaraţiile ministrului Radu Stroe că un număr masiv de autorităţi locale modifică listele electorale, ea precizând că actualizarea listelor trebuie făcută numai în localităţile în care aceasta nu a fost operată până pe 10 iulie.
   
"Actualizarea listelor trebuie făcuta numai în localităţile în care aceasta nu a fost operată până pe data de 10 iulie. Doar autorităţile locale care nu au actualizat şi nu au transmis liste actualizate anterior referendumului trebuie acum să facă actualizarea. Şi, evident, actualizarea se face numai pe bază de acte. Orice schimbare a listelor electorale de către autorităţile care deja au transmis la MAI actualizări până pe 10 iulie este ilegală, constituie infracţiune şi este contrară hotărârii Curţii Constituţionale din 14 august. Singura actualizare permisă de lege (legea 370/2004) ulterior datei de 10 iulie este adăugarea pe listele electorale a celor care au împlinit 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, indiferent dacă se aflau în ţară sau în străinătate", scrie Macovei pe blog.
   
Ea precizează că înţelege din declaraţiile lui Radu Stroe că "un număr masiv de autorităţi locale (...) modifică listele electorale".
   
"Fac această precizare legală pentru că din declaraţiile domnului Stroe înţeleg că la cererea domniei sale,  un număr masiv de autorităţi locale actualizează, adică modifică listele electorale, inclusiv acele autorităţi locale care deja actualizaseră listele până pe 10 iulie aşa cum cerea legea.  Repet, o astfel de activitate este ilegală şi contrara cerinţei Curţii Constituţionale. Tocmai de aceea Curtea Constituţionala a cerut actualizarea listelor electorale numai acolo unde nu au fost actualizate până la 10 iulie, pentru a nu schimba retroactiv datele pe baza cărora s-a desfăşurat referendumul şi pentru a respecta Constituţia", scrie Monica Macovei.
   
Macovei mai menţionează că toţi românii cu drept de vot, indiferent unde se află aceştia, în ţară sau în străinătate, fac parte din listele electorale şi sunt luaţi în calcul la stabilirea cvorumului, conform legii 370/2004 invocate de Curtea Constituţională.
   
Ministrul delegat al Administraţiei, Radu Stroe, a declarat duminică, referitor la actualizarea listelor electorale, că s-au primit toate datele din teritoriu şi că acestea sunt de natură să răstoarne situaţia de la Curtea Constituţională (CC) în legătură cu referendumul din 29 iulie.
   
Potrivit lui Stroe, ultimele date necesare pentru actualizarea listelor au fost primite în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică şi că următoarea etapă este centralizarea acestora.
  


×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close