Antena 3 CNN Actualitate Macovei anticipează că modificarea Legii ANI se va reflecta "foarte prost" în raportul MCV, cu efecte pe Schengen

Macovei anticipează că modificarea Legii ANI se va reflecta "foarte prost" în raportul MCV, cu efecte pe Schengen

Macovei anticipează că modificarea Legii ANI se va reflecta "foarte prost" în raportul MCV, cu efecte pe Schengen
14 Aug 2013   •   13:14

Europarlamentarul PDL Monica Macovei susţine că o eventuală modificare a Legii ANI s-ar reflecta "foarte prost" în raportul CE privind MCV şi ar avea efecte asupra aderării României la spaţiul Schengen, informează Mediafax.
   
Monica Macovei a declarat că "premierul iarăşi se bagă unde nu e treaba lui şi intervine iarăşi în justiţie", în contextul Legii ANI.
   
"Eu reţin că a afirmat ceva de genul yNu putem declara incompatibili atâţia primari, trebuie să găsim o soluţie?. În opinia mea, asta este o intervenţie, pentru că nu e rolul lui să declare incompatibil pe nimeni, el nu se ocupă de incompatibilităţi, se ocupă ANI şi instanţele de judecată, acolo unde oamenii au contestat şi există procese pe rol", spune ea.
   
Fostul ministru al Justiţiei consideră că nu Legea ANI trebuie modificată, ci aleşii locali trebuie să se adapteze legislaţiei:

"Dacă sunt atât de mulţi primari, înţeleg peste o sută, în această situaţie, soluţia într-un stat de drept, adică unde se respectă legea, este ca toţi primarii şi premierul să-şi adapteze comportamentul la lege, nu să modifice legea, ca să continue ei un comportament absolut păgubos pentru oameni. Asta este ideea, nu să găsim soluţii să salvăm primarii, ci să găsim soluţii ca aceşti primari să nu mai fie incompatibili, adică să le spunem clar: plecaţi din Consiliile de Administraţie ale acestor companii. Deci, nu trebuie modificată această lege".
   
Întrebată cum s-ar reflecta o eventuală modificare a Legii ANI în acest sens în raportul MCV, Monica Macovei a răspuns:

"Foarte prost, pentru că o mare problemă a CE cu România în relaţia cu MCV este lipsa voinţei politice pentru măsurile anticorupţie. Aici intră şi aceste incompatibilităţi (...). Se va reflecta prost şi, evident, va avea efecte asupra intrării în Schengen şi în general a poziţiei României, care e privită tot mai prost şi cu tot mai mare neîncredere".
   
Premierul Victor Ponta a declarat că aşteaptă deciziile instanţelor privind incompatibilitatea reclamată de ANI în privinţa mai multor primari şi consilieri locali, pentru ca apoi Guvernul să se consulte cu ANI şi cu Parlamentul pentru a găsi o soluţie la această situaţie.
   

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close