Antena 3 CNN Actualitate Macovei: Nu am primit nicio informaţie din arhiva DGPA/SIPA; sunt ţinta unei manipulări

Macovei: Nu am primit nicio informaţie din arhiva DGPA/SIPA; sunt ţinta unei manipulări

Macovei: Nu am primit nicio informaţie din arhiva DGPA/SIPA; sunt ţinta unei manipulări
Sursa foto: Foto: Intact Images
de S.T.    |    25 Mai 2017   •   21:45

Europarlamentarul Monica Macovei a solicitat din nou, joi, declasificarea tuturor documentelor privind arhiva SIPA/DGPA şi o anchetă privind presupusa scurgere de documente clasificate din Ministerul Justiţiei.

„Este necesar ca Ministerul Justiţiei să declasifice cât mai repede toate documentele legate de arhiva DGPA/SIPA, întocmite până astăzi: ordine de ministru, note de fundamentare, ordine ale conducerii SIPA/DGPA, procese verbale, raportul Chiuariu-Predoiu, cu menţionarea datelor, anilor şi a persoanelor implicate. Intrarea în arhiva DGPA/SIPA a patru persoane în anul 2013, în mandatul ministrului Robert Cazanciuc, la peste 5 ani distanţă de finalizarea raportului unei comisii a Ministerului Justiţiei, trebuie, de asemenea, clarificată”, declară Macovei într-un comunicat remis Agerpres.

Macovei arată că publicarea de către cotidianul „Evenimentul zilei”, al cărui patron, Dan Andronic, este urmărit penal în mai multe dosare, a unui raport clasificat secret de serviciu şi atribuit unei comisii a Ministerului Justiţiei presupune scoaterea ilegală a unui document clasificat dintr-o instituţie a statului.

Monica Macovei consideră că Ministerul Justiţiei trebuie să clarifice rapid cine a avut acces la documente clasificate, cine le-a sustras şi le-a transmis presei.

„Aşa-zisa 'bombă' de presă s-a dovedit un balon umplut cu supoziţii, inexactităţi şi învinuiri fără probe, diletant şi rău-voitor. În lipsa probelor, nu rămân decât semnele de întrebare despre motivul întocmirii acestui raport şi mandatul real al Comisiei Chiuariu. Ca să se lămurească opinia publică, sesizez public Parchetul general să verifice aspectele semnalate în document - ştersăturile de pe documente, copierea unor dosare, rescrierea hard-diskurilor 'din ordinul factorilor decizionali anteriori' (care?), distrugerea de documente (de cine?), executarea de copii xerox după documentele aflate în arhivă (când şi de cine?) etc. Cine a decis, a ordonat sau a executat astfel de ilegalităţi trebuie să răspundă penal. Orice indiciu de fapte şi acţiuni ilegale trebuia semnalat din momentul respectiv, al întocmirii raportului, instituţiilor penale abilitate. Dar nu a fost trimisă nicio sesizare penală, raportul fiind probabil păstrat pentru momente pe care am vrea să le aflăm din anchetă”, mai spune Macovei.

Macovei anunţă că îi va chema în judecată pe toţi cei care au lansat în spaţiul public informaţii nereale despre ea şi despre activitatea comisiei din perioada când ea a condus Ministerul Justiţiei.

„În peisajul viciat de manipulări şi intoxicări, aproape nici nu mai are rost să spun că n-am 'ucis' pe nimeni, cum susţine Panaitescu, nici nu am furat. Mai spun o dată: nu am primit nicio informaţie din arhiva DGPA/SIPA, nu am primit niciun dosar sau informare din arhiva DGPA/SIPA, nu am văzut şi citit niciun dosar sau informare din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am sustras niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat şi distrus niciun hard-disk, nu am dat nimănui ordin să sustragă, să distrugă, să copieze vreun dosar din arhiva DGPA/SIPA sau hard-disk. Iar din raport rezultă clar că nu a existat nicio dovadă că judecătorul şi procurorul care au intrat în arhivă pe baza ordinului meu, pentru a întocmi o informare către opinia publică cu privire la modul în care a funcţionat DGPA/SIPA, ar fi comis vreo ilegalitate. Sunt ţinta unei manipulări grosolane a adevărului, prin interpretarea tendenţioasă a unor informaţii, prin amestecarea cu rea-voinţă a informaţiilor şi 'arhivelor'. Iar ţinta reală este decredibilizarea justiţiei, care a condamnat deja şi are pe rol dosare importante privind inclusiv politicieni”, mai declară europarlamentarul.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Monica Macovei Arhiva SIPA manipulare
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close