Antena 3 Actualitate MAE: Budapesta SĂ SE DISOCIEZE de Jobbik. Astfel de poziţionări trebuie CONDAMNATE cu toată fermitatea

MAE: Budapesta SĂ SE DISOCIEZE de Jobbik. Astfel de poziţionări trebuie CONDAMNATE cu toată fermitatea

de G.S.    |    11 Aug 2013   •   11:10
MAE: Budapesta SĂ SE DISOCIEZE de Jobbik. Astfel de poziţionări trebuie CONDAMNATE cu toată fermitatea
Sursa foto: Foto: Agerpres
Ministerul Afacerilor Externe "condamnă cu fermitate şi respinge" declaraţiile făcute, în cursul zilei de sâmbătă, în cadrul Taberei de vară de la Joseni, cu privire la autonomia pe criterii etnice, informează un comunicat de presă remis duminică.
 
Potrivit MAE, un astfel de subiect nu este în acord cu standardele europene actuale omologate pentru minorităţile naţionale, iar ministerul aşteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile liderului partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, făcute la Joseni. 
 
"Astfel, pe tema autonomiei pe criteriu etnic, MAE reaminteşte faptul că aceasta nu face parte din standardele europene actuale omologate pentru minorităţile naţionale, la fel ca şi aşa-zisele drepturi colective pentru minorităţile naţionale, care sunt excluse conceptual din planul relaţiei bilaterale prin Tratatul politic de bază din 1996", se precizează în comunicatul MAE. 
 
În ceea ce priveşte afirmaţia că pentru soluţionarea aşa-zisei probleme a maghiarilor din România este necesară "asumarea unui conflict între Ungaria şi România", MAE consideră că aceasta este extrem de gravă, încălcând spiritul şi principiile europene. 
 
"Afirmaţia contravine flagrant spiritului şi realităţilor europene contemporane, principiilor de drept internaţional, Tratatului politic de bază, precum şi Parteneriatului Strategic bilateral. Astfel de poziţionări sunt complet anacronice şi trebuie condamnate cu toată fermitatea de către toţi actorii responsabili din România, Ungaria şi Europa, în general", se subliniază în comunicat. 
 
MAE "dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României", ministerul reamintind că este nevoit să ia poziţie, în mod public, pentru a doua oară în decurs de o lună, faţă de "declaraţiile unor oficiali ungari făcute în contextul unor şcoli sau tabere de vară organizate de teritoriul suveran al României care disonează cu Parteneriatului strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI". 
 
Liderul partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, a acuzat sâmbătă guvernul condus de Viktor Orban că nu a ridicat chestiunile privind tratatul de pace de la Trianon şi autonomia aşa-zisului Ţinut secuiesc în cadrul forumurilor internaţionale, potrivit unei declaraţii susţinute la Tabăra tineretului maghiar din Ardeal, care a avut loc în localitatea Borzonţ din judeţul Harghita, transmite agenţia de presă MTI. 
 

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close