Antena 3 CNN Actualitate MAE, precizări după postarea președintelui Ungariei: "Astfel de declarații nu corespund standardelor europene"

MAE, precizări după postarea președintelui Ungariei: "Astfel de declarații nu corespund standardelor europene"

Un stat nu poate să îşi aroge drepturi în raport cu cetățenii altui stat, este reacția Ministerului Afacerilor Externe la postarea de vineri a președintelui Ungariei. MAE l-a contactat pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea părții române faţă de declaraţie.

MAE, precizări după postarea președintelui Ungariei: "Astfel de declarații nu corespund standardelor europene"
Sursa foto: Mediafax
de Claudia Popovici    |    20 Mai 2022   •   23:14

„Ca urmare a postării, în cursul zilei de astăzi, pe pagina de Facebook a Preşedintelui Ungariei, a unui mesaj prin care se asumă de către înaltul demnitar ungar calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc, în interiorul sau în exteriorul granițelor Ungariei, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

MAE român l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea părții române faţă de declarația de mai sus”, a transmis vineri MAE.

Conform ministerului, în măsura în care declaraţiile Preşedintelui Ungariei, aflat în vizită privată în România, se referă şi la cetățenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internațional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat.

În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetățenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale.

„Prin urmare, astfel de declarații nu corespund standardelor europene în materie şi nici spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002), în acest an fiind marcate două decenii de la adoptarea acesteia. România rămâne profund ataşată dezideratului promovării unei relaţii pragmatice cu Ungaria în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie”, mai arată MAE.

Ministerul menţionează faptul că ambasadorul Ungariei la Bucureşti a folosit prilejul discuţiei telefonice pentru a clarifica faptul că elementele apărute în presa română privind o eventuală participare a Preşedintelui Ungariei, cu ocazia vizitei, la o ceremonie de premiere a doi cetăţeni români de etnie maghiară nu corespund în niciun fel realităţii, partea română luând notă de aceste precizări.

Președintele Ungariei, Novak Katalin, se află în vizită în România.

„Astăzi (vineri - n.r.) l-am cunoscut pe Kelemen Hunor, președintele UDMR, viceprim-ministrul României. În calitate de Președinte al Republicii, consider o prioritate reprezentarea întregii populații maghiare, așa că pentru mine nu există nicio diferență în ceea ce privește dacă cineva locuiește aici sau dincolo de graniță. Maghiarii sunt maghiari, punct”, a scris pe Facebook Novak Katalin.

×
Subiecte în articol: MAE Ungaria
Parteneri
A apărut şi al treilea denunţător al grupării Coldea
x close