Antena 3 CNN Actualitate "Magazinele de vise" au la dispoziţie zece zile pentru a preda substanţele interzise de Guvern (VIDEO)

"Magazinele de vise" au la dispoziţie zece zile pentru a preda substanţele interzise de Guvern (VIDEO)

"Magazinele de vise" au la dispoziţie zece zile pentru a preda substanţele interzise de Guvern (VIDEO)
10 Feb 2010   •   20:38

Cele 36 de substanţe şi plante interzise de Guvern sunt cele mai periculoase, dar şi cele mai bine vândute droguri în ?magazinele de vise?. Decizia autorităţilor vine la mai bine de doi ani de la apariţia weed-shopurilor în România. Comercianţii au zece zile la dispoziţie ca să predea tot ce e pe lista neagră.

?Un numar de 36 de substanţe, pentru a fi interzise şi asimilate drogurilor?, a declarat ministrul Sănătăţii, Atilla Cseke.

Scurt şi la obiect. Aşa a sunat anunţul făcut în această dimineaţă de ministrul Sănătăţii. O decizie în premieră. Asta pentru că nu există încă avizul Uniunii Europene pentru interzicerea acestor ierburi. Dar 98 la sută din subtanţele vândute în spice shopuri dăunează sănătăţii. Unele conţin şi substanţe deja interzise.

?Este necesară şi modificarea legii pentru a da posibilitatea laboratoarelor poliţiei să facă controale asupra acestor substanţe?, a spus Atilla Cseke.

Decizia va intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial iar proprietarii de magazine au la dispoziţie zece zile pentru a distruge toate substanţele interzise.

Magazinele de droguri legale au cunoscut o adevărată explozie în România. Doar 18 la începutul lui 2009. În vara anului trecut erau deja peste 120. Astăzi sunt în jur de 400. O afacere de 70 de milioane de euro anual.
?Special Gold? este unul din produsele care a băgat foarte mulţi tineri în spital. Chiar şi aşa, se vinde pe bandă rulantă.



O sută de lei pentru trei plicuri cu ierburi pentru fumat. Mai puţin de trei grame. Pe fiecare însă scrie clar: ?Nu se recomandă consumului uman?. Am mers cu pliculeţele de iarbă la un laborator.

Fiecare din cele trei plicuri conţine mai multe substanţe. Un lucru este însă cert după o simplă analiză la microscop: produsele etnobotanice dau dependenţă.

Portretul robot al consumatorului de produse etnobotanice arată aşa. E tânăr, are între 17 şi 25 de ani, e licean sau student şi caută un mijloc rapid de relaxare. Plăcerea de moment poate duce însă la boli grave. Substanţele din fumul inhalat ajung în plămâni şi la inimă, organe care pot ceda uşor. Ajuns la spital, consumatorul are nevoie de internare în secţia de terapie intensivă, de respiraţie artificială şi chiar de resuscitare.

Cei care vor comercializa produsele interzise dar şi conumatorii riscă pedepse cu închisoare. Din momentul în care lista cu cele 36 de substanţe etnobotanice apare în Monitorul Oficial, acestea devin droguri, care-i vor băga în inchisoare atât pe vânzători cât şi pe consumatori.

Observator

×
Parteneri
Benzina și motorina se scumpesc de la 1 iulie. Cât vor plăti șoferii
x close