Antena 3 CNN Actualitate Mai multe zile libere pentru români! Cine ar putea beneficia și în ce condiții

Mai multe zile libere pentru români! Cine ar putea beneficia și în ce condiții

Mai mulți parlamentari propun un proiect potrivit căruia, în cazul în care zilele de sărbătoare legală se suprapun cu sâmbetele și duminicile, liberele să se acorde în zilele următoare.

Mai multe zile libere pentru români! Cine ar putea beneficia și în ce condiții
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    13 Mai 2022   •   15:07

Propunerea legislativă modifică și completează în acest sens articolul 139 alin. 2 din legea 53/2003 - Codul Muncii.  

Inițiativa legislativă a fost semnată de 26 de deputați PNL și doi deputați PSD.  

"Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situația în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă și duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal", prevede proiectul.  

"Depinzând de anul calendaristic, sunt incidente situații în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariații nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 - Codul Muncii", menționează, în expunerea de motive a proiectului, inițiatorii, printre care liderii deputaților PNL şi PSD, Gabriel Andronache şi Alfred Simonis.  

"Legiuitorul dorește ca atunci când este incidentă situația suprapunerii zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează cu zilele de repaus săptămânal, zilele libere să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal şi, astfel, să obțină scopul dorit de legiuitor, acela ca angajații să se bucure de acest beneficiu", spun ei.  

Potrivit acestora, angajatorii vor fi obligați să acorde salariaților anul acesta 9 zile libere, deoarece, din totalul sărbătorilor legale, un număr de 9 vor fi în cursul săptămânii, iar restul de 6 în weekend. 

"În concluzie, anul acesta salariații români vor avea 2 zile libere legale în plus față de 2021, când 7 dintre sărbătorile legale au fost în timpul săptămânii, iar restul de 8 în weekend", au precizat inițiatorii.  

"Se urmărește ca zilele de sărbătoare legală să nu depindă de o situație fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetățenii să beneficieze efectiv de zile libere. Dacă nu s-ar realiza această modificare legislativă, zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoarea de zile nelucrătoare, aşa cum doreşte legiuitorul, deoarece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare per se", au explicat aceștia, potrivit Agerpres.  

"Această reglementare va veni în ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea îşi vor putea gestiona din timp activitățile şi perioadele libere, pentru a se alătura angajaților din sectorul public. Armonizarea acestor sfere oferă şi posibilitatea programării activităţilor familiale în familiile în care părinţii lucrează în ambele sectoare economice (public şi privat), măsură apreciată nu doar de către angajatori şi angajaţi, dar şi de unităţile turistice. În egală măsură, prin posibilitatea de a se pregăti din timp pentru mini-vacanţele astfel stabilite, turiştii îşi pot planifica în avans aceste mini-vacanţe, iar agenţiile de turism se pot pregăti cu oferte dedicate familiilor şi altor categorii de turişti", au mai susţinut iniţiatorii.  

×
Subiecte în articol: zile libere
Parteneri
Trei copii din Buzău sunt acuzați de o crimă înfiorătoare
x close