Antena 3 CNN Actualitate Mai pot pleca din spital bolnavii cu COVID? Nelu Tătaru explică ce se întâmplă cu aceşti pacienţi, începând de azi

Mai pot pleca din spital bolnavii cu COVID? Nelu Tătaru explică ce se întâmplă cu aceşti pacienţi, începând de azi

Bolnavii de coronavirus nu vor mai putea să plece din spital la cererea lor, începând de marţi, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a izolării şi carantinei. Externarea se va face doar cu acordul medicului, a spus ministrul Sănătăţii.

Mai pot pleca din spital bolnavii cu COVID? Nelu Tătaru explică ce se întâmplă cu aceşti pacienţi, începând de azi
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    21 Iul 2020   •   15:34

Începând de marţi, când a intrat în vigoare noua Lege a izolării şi carantinei, bolnavii de coronavirus nu vor mai putea părăsi spitalul atunci când vor ei, ci vor avea nevoie de avizul medicului sau, după caz, de un act de la Direcţia de Sănătate Publică.

Astfel, întrebat dacă un pacient cu COVID-19 se mai poate externa la cerere odată cu noua lege, ministrul a precizat:

Mai pot pleca bolnavii COVID din spital

"În condiţiile actualei legi, doar cu acordul medicului curant care vede că s-a vindecat acel pacient sau acel medic curant indică în continuarea internarea, solicitând DSP aviz administrativ pentru acest lucru", a spus ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

În cazul persoanelor pozitive sau cu simptome de COVID, medicul face o evaluare a persoanei în cauză şi dacă aceasta este asimptomatică, propune DSP şi pacientului externarea cu izolare la domiciliu, a precizat şeful de la Sănătate. În condiţiile în care pacientul vrea, poate rămâne internat în spital.

Nelu Tătaru, despre legea carantinării: Externarea, doar cu acordul medicului

Ce se întâmplă în cazul bolnavilor care cer externarea

"Dacă pacientul refuză şi medicul curant indică acea internare, fiindcă pacientul reprezintă un pericol de transmitere, atunci se solicită DSP, care trebuie să vină în două ore, să dea acel aviz, act administrativ pentru internarea în continuare până la vindecare", a clarificat ministrul Sănătăţii.

Direcțiile de Sănătate Publică vor emite decizii în cazul celor peste 4.000 de români care au ieșit din spital la cerere sau au refuzat internarea, ei urmând să fie să stea izolați 14 zile acasă, fie să fie internați dacă simptomele persistă, a declarat, marți, premierul Ludovic Orban.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a atras atenţia, marţi, că ne aşteaptă două săptămâni grele din punct de vedere al cazurilor de coronavirus, explicând că suntem într-un moment "de creștere progresivă".

Legea carantinei şi izolării, care a intrat în vigoare marţi, după două săptămâni de vid legislativ, ne va ajuta însă în limitarea epidemiei.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, marți, 994 de noi îmbolnăviri de COVID-19 în România şi 36 de noi decese. 
 

×
Subiecte în articol: externare Nelu Tătaru coronavirus
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close