Antena 3 CNN Actualitate Majorarea salariului minim, praf aruncat în ochii populaţiei? Vezi cine beneficiază de mărire

Majorarea salariului minim, praf aruncat în ochii populaţiei? Vezi cine beneficiază de mărire

Majorarea salariului minim, praf aruncat în ochii populaţiei? Vezi cine beneficiază de mărire
Sursa foto: Foto: gawker.com
de N.B.    |    15 Dec 2011   •   21:31

Cu o mână dă şi cu alta ia mai mult. Statul este adevăratul câştigător din majorarea salariului minim pe economie la 700 de lei de la 1 ianuarie. Va da bani mai mulţi, ce-i drept, pentru salariile a sute de mii de români, dar va scoate mai mult din amenzile de circulaţie şi impozite, în schimb, şomerii nu vor primi niciun ban în plus.

790.000 de români vor beneficia de la 1 ianuarie de majorarea salariului minim brut. Dintre aceştia, doar 125.000 sunt bugetari. Statul a ales însă "binele" mic pentru angajaţi şi "binele" mare pentru el.

Calculele arată că se vor cheltui aproximativ 59 de milioane de lei anul viitor în timp ce încasările la buget vor fi de 63 de milioane de lei. 

În schimb, cei peste 450 de mii de şomeri români nu vor primi niciun ban în plus la indemnizaţie. Şi asta pentru că Guvernul s-a angajat în negocierile cu experţii FMI ca ajutorul de şomaj să nu mai fie calculat în funcţie de salariul minim.

Lovitura din spatele măririi o primesc milioanele de şoferi care vor plăti amenzi mai mari. Punctul de amendă reprezintă 10 % din salariul minim. Mai exact, de la 1 ianuarie va fi de 70 de lei.

De exemplu, pentru folosirea telefonului mobil, şoferii vor plăti cu până la 20 de lei mai mult, iar dacă vor depăşi viteza legală cu mai mult de 50 de kilometri la oră, vor da 134 de lei în plus. De patru ori mai mult decât "marea" creştere a salariului minim.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close