Antena 3 CNN Actualitate Mall-ul prăbuşit la Oradea, unde un om a murit: Vina aparţine în exclusivitate proiectanţilor

Mall-ul prăbuşit la Oradea, unde un om a murit: Vina aparţine în exclusivitate proiectanţilor

Mall-ul prăbuşit la Oradea, unde un om a murit: Vina aparţine în exclusivitate proiectanţilor
Sursa foto: mall prabusit
14 Apr 2009   •   15:18

Prăbuşirea din luna februarie a clădirii în construcţie a Mall-ului din Oradea s-a datorat unei greşeli de proiectare. Este verdictul dat de Inspectoratul de Stat în Construcţii Bihor. În urma incidentului, din luna februarie, o persoană şi-a pierdut viaţa.

Clădirea s-a prăbuşit după ce unul dintre elementele structurii de rezistenţă a cedat, provocând aşa numitul efect de domino.

Potrivit lui Lucian Chindlea, inspector şef la ISC Bihor, cauzele prăbuşirii planşeului metalic sunt în exclusivitate datorate proiectării. Anumite detalii de execuţie ?au fost efectiv pierdute din proiect?.

Situaţia ar fi fost mult mai tragică dacă planşeul metalic ar fi fost susţinut suplimentar pe parcursul lucrărilor. Specialiştii spun că exista riscul ca mall-ul să se prăbuşească după finalizarea construcţiei.

Având în vedere că a murit un om, pedeapsa va consta într-o cercetare penală. Mai mult, diploma verificatorului de proiect va fi suspendată.

În urma incidentului un om a murit, iar alţi doi au fost grav răniţi. Familia persoanei care a decedat în urma accidentului a fost despăgubită de firma de proiectare. Pagubele produse sunt estimate la 500.000 de euro.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: mall Oradea cladire prabusita
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close