Antena 3 CNN Actualitate Mamă la 13 ani. Relaţia dintre adolescenţii-părinţi s-a petrecut în casa asistenţilor maternali

Mamă la 13 ani. Relaţia dintre adolescenţii-părinţi s-a petrecut în casa asistenţilor maternali

Mamă la 13 ani. Relaţia dintre adolescenţii-părinţi s-a petrecut în casa asistenţilor maternali
10 Dec 2008   •   14:08

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş caută noi asistenţi maternali pentru o fetiţă de 13 ani care a născut, în urma unei relaţii cu un băiat mai mare cu un an, îngrijit în aceeaşi familie cu ea, transmite Mediafax. Fata a rămas însărcinată şi a născut un băieţel în luna februarie a acestui an, iar tatăl copilului a fost judecat şi condamnat, în luna septembrie, la un an de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de întreţinere a unui act sexual cu un minor. El se află în prezent în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă Baia Mare şi "este singurul găsit responsabil de cele întâmplate", a declarat directorul interimar al DGASPC Maramureş, Nicolae Boitor.
"În prezent, se caută o familie de asistenţi maternali în grija cărora să fie lăsaţi mămica şi copilul acesteia, precum şi ceilalţi doi fraţi ai fetiţei, iar până la sărbători sperăm să putem să îi mutăm", a adăugat Boitor.
Asistenţii maternali în casa cărora s-au petrecut faptele nu au fost traşi la răspundere, singura sancţiune luată până acum împotriva lor fiind diminuarea salariilor pe o perioadă de trei luni. După mutarea fetei şi a fraţilor săi din familia de asistenţi maternali, acestora le va fi reziliat contractul de muncă semnat cu Direcţia.
"Până să fie mutaţi copiii, nu am putut să luăm măsuri. Nu puteam întrerupe contractul câtă vreme aceştia mai erau la ei. După ce îi luăm de acolo, se vor desface însă contractele de muncă. Eu consider că nici nu vor mai putea lucra în sistem. Adică, nu cred că îşi vor mai putea obţine din nou atestatele de asistent maternal după cele întâmplate", a declarat Nicolae Boitor.
Cazul a fost înregistrat la DGASPC Maramureş încă în vara anului trecut, însă acesta a fost trecut sub tăcere de către reprezentanţii instituţiei, care au motivat că s-a dorit protejarea copiilor.
Fata de 13 ani a fost adusă în Baia Mare de la Gherla împreună cu cei doi fraţi mai mici, după ce au fost abandonaţi de părinţi. Iniţial, aceştia au fost daţi în plasament într-un centru de tip familial, iar după câteva luni au ajuns la familia de asistenţi maternali din Baia Mare, care mai avea în grijă un băiat de 14 ani.
Asistenţii maternali spun că nu au observat nimic nefiresc şi nu au ştiut de sarcina fetei decât prea târziu, când aceasta a fost dusă la un control medical. Secretarul CJ Maramureş, Dumitru Dumuţa, a declarat că a existat şi o cerere pentru avort: "Din câte ştiu eu, verbal, ni s-a cerut ca preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş să aprobe un avort la o minoră de 13 ani, dar medicii au hotărât că, în conformitate cu legea, nu pot face acest lucru pentru că sarcina era în 22-24 de săptămâni şi în aceste cazuri manevra este interzisă".
Concluzia specialiştilor a fost aceea că fetiţa de 13 ani şi băiatul de 14 ani ar fi trebuit supravegheaţi mai atent, iar explicaţia pentru ce s-a întâmplat a fost aceea că ei ar fi vrut să "experimenteze o relaţie sexuală". Fata de 13 ani îşi continuă studiile, în prezent fiind în clasa a VIII-a la aceeaşi şcoală la care a învăţat şi tatăl copilului. De altfel, ea a continuat studiile până a ajuns în luna a VII-a de sarcină, moment în care a prezentat o scutire.
Antena3.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close