Antena 3 CNN Actualitate Mama lui Ioan Botiş, implicată în afacerile soţiei fostului ministru

Mama lui Ioan Botiş, implicată în afacerile soţiei fostului ministru

Mama lui Ioan Botiş, implicată în afacerile soţiei fostului ministru
Sursa foto: Foto: Mediafax
28 Apr 2011   •   13:12
Incompatibilitatea între funcţiile publice ocupate de Ioan Nelu Botiş şi afacerile familiei datează încă din perioada în care fostul ministru ocupa funcţia de director executiv al Agenţiei Judeţene a Forţelor de Muncă, scriu cei de la Q Magazine. Potrivit jurnaliştilor, în afacerile de selecţie şi plasare a forţelor de muncă a fost la un moment dat implicată însăşi mama fostului ministru, Ana Botiş. La 60 de ani, aceasta a debutat în afaceri intermediind angajarea şomerilor din Bistriţa-Năsăud.

Mama fostului ministru Ioan Botiş a fost asociată cu soţia acestuia într-o firmă pentru recalificarea forţei de muncă. Firma a fost înfiinţată în anul 2005, când Botiş era de un an director executiv al AJOFM Bistriţa-Năsăud, fiind înregistrată tot la domiciliul acestuia

Ana Botiş s-a asociat cu nora sa, Ligia Botiş, în firma Centrul de angajare şi recalificare Eurotehnologic SRL, care a generat scandalul recent tot la adresa de domiciliu a lui Nelu Ioan Botiş. Ffirma a funcţionat până în septembrie 2010. Ana Botiş deţinea 5% din acţiuni, iar Ligia Botiş , cu 95% din acţiuni.

În perioada în care Nelu Ioan Botiş a fost nominalizat ca ministru al Muncii, firma Centrul de angajare şi recalificare Eurotehnologic SRL a fuzionat cu o altă firmă a familiei, SC Mobil Construct SRL, ce produce mobilă. În urma acestei fuziuni, mama ministrului nu şi-a mai menţinut niciun procent în afacere.

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au sesizat DNA în cazul fostului ministru al Muncii Ioan Botiş. ANI a constatat că Botiş se află într-un conflict de interese, având în vedere că soţia acestuia este consilier pe un proiect finanţat de UE şi Guvern.

Fostul ministru al Muncii,  Nelu Botiş, a dat cu subsemnatul la DNA. Procurorii anticorupţie vor deschide un dosar penal şi vor stabili dacă Botiş a comis sau nu infracţiunea de conflict de interese, care practic este una din formele corupţiei.  Legea spune că în situaţia în care un funcţionar public ajută prin atribuţiile de serviciu  o rudă sau chiar pe soţul său, în acest caz pe soţie, să obţină un folos material pentru sine , el riscă să ajungă după gratii.


ANI s-a sesizat din oficiu, în urma relatărilor apărute în presă, potrivit cărora soţia lui Botiş, consilier la un ONG bistriţean, ar fi "ajutat" la primirea a aproape 500 de milioane de euro ca fonduri europene nerambursabile, imediat după ce soţul ei a fost numit. Nelu Botiş şi-a dat demisia abia după ce s-a întîlnit cu inspectorii ANI,  susţinând că e doar o problemă de moralitate, nicidecum penală.
 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Ioan Botis Ministrul Muncii
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close