Antena 3 CNN Actualitate O mămică și bebelușul ei, printre turiștii români expulzați fără motiv din Cancun

O mămică și bebelușul ei, printre turiștii români expulzați fără motiv din Cancun

Mai mulți turiști români au ajuns pe aeroportul din Cancun unde fost întorși din drum fără niciun motiv. Pe aeroportul din Mexic, autoritățile au despărțit familii, unii membri au rămas acolo fără bani și fără telefon, iar ceilalți au fost urcați în avion cu destinația Frankfurt.

o_1etfcfu72jhn125l1e17eqflq0b.jpg
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    01 Feb 2021   •   20:30

În această situație s-a aflat și  Georgiana Năstase, o tânără mămică, plecată în vacanță cu soțul și bebelușul. Aceasta a fost separată de tatăl copilului și amenințată cu închisoarea dacă nu se urcă în avion.

A plecat fără mâncare pentru copil, cheile de la casă sau biletul de avion de întoarcere în București. Georgiana a povestit pe o rețea de socializare prin ce clipe de spaima a trecut și cât de greu i-a fost să se întoarcă cu cel mic înapoi acasă, fără să afle vești despre soțul ei rămas în Cancun.

Autoritățile din Mexic au amenințat-o de mai multe ori că o vor trimite la închisoare sau îi vor lua copilul dacă refuză se se urce în avion. „Închisoarea nu este un loc pentru o mama cu copil” „ești pe teritoriul nostru și autoritățile îți pot lua copilul în situația asta”, i-au spus agenții, pe aeroportul din Cancun.

Tânăra mămică a trecut prin clipe umilitoare și traumatizante împreună cu bebelușul și familia: "Psihic sunt dărâmată"

Tânăra a împărtășit experiența pentru că turiștii români care vor dori să călătorească în viitor, în Mexic, să în considerare toate riscurile.

"Transmit acest mesaj pentru că îmi doresc să afle cât mai mulți români de riscurile la care se expun când ajungi în Mexic. Întâmplarea noastră nu este una izolată, numai pe 30 ianuarie au fost deportați zeci de români fără explicații. Ceea ce am trăit eu și familia mea ne-a marcat enorm, psihic sunt dărâmată.

Soțul meu este încă acolo, nu a putut să urce cu noi că nu mai erau locuri, își schimbase biletul pentru azi (n.r. luni 1 Februarie), dar nu avea testul COVID pentru a se îmbarca și a fost nevoit să-l modifice pentru joi, să poată face testul și avea rezultatele până la zbor." a declarat aceasta pentru Antena 3.

"Doresc să fac publică întâmplarea prin care am trecut pe 30.01.2021. După un an greu pentru toți, la sfârșitul lui ianuarie aveam planificată o călătorie în familie către o destinație caldă, Cancun, Mexic.", a povestit Mădălina pe Facebook.

"Am pregătit plecarea destul de sceptici știind că în vreme de COVID orice se poate întâmpla. Am fost bucuroși când ne-am văzut în avion și deja cu zâmbetul pe buze și parcă uitasem și de oboseală celor 13-14 ore de călătorit când am coborât și ne îndreptăm către controlul pașapoartelor."

"A fost singură dată când l-am văzut pe tatăl copilului, pentru fix câteva secunde, cât mi-a dat geanta cu scutece"

"Am ajuns toți 5 la ghișeu (mămică + bebe, soț, mamă și soacră), iar după verificarea actelor, eu și mama mea am fost invitate să-l urmăm pe agentul de la vamă, fără mai multe detalii. Am ajuns într-o încăpere cu mai mulți români (unii de pe zborul nostru Lufthansa, alții de pe cel de Air France) unde ni s-a cerut să completăm o fișa cu datele noastre și scopul călătoriei.

Erau semne că nu avem voie cu telefoane mobile și ceilalți români ne-a spus că ni le vor confisca dacă le folosim.

Și de aici lucrurile au început să ia o întorsătură ciudată. Autoritățile locale nu vorbeau cu noi, singurele frânturi de informații pe care le-am avut au fost „avem o alertă pe numele vostru, sigur ați făcut voi ceva” „nu știm ce, trebuie să vedeți cu consulatul român”.

În timpul acesta eu aveam copilul în brațe, obosit după atâta drum... am cerut să-l schimb și această a fost singură dată când l-am văzut pe tatăl copilului, pentru fix câteva secunde, cât mi-a dat geantă cu scutece și cred că tot atunci au luat și pașaportul copilului. La toaletă am mers însoțită pentru a schimbă bebelușul, iar atunci agentă care m-a însoțit mi-a spus că ne vor trimite înapoi."

"Nu aveam nici mâncarea pentru bebe, nici chei de la casă? M-au amenințat că dacă nu urc în avion voi ajunge la închisoare"

"Îmi era greu să cred. Și totuși nu primeam nicio informație. După un timp ne-am mutat și încuiat într-o altă încăpere, un fel de sala de așteptare cu câteva saltele sprijinite de pereți și toalete într-un capăt.  

Era în jurul orei 19 (și trecuseră vreo 3 ore de când am aterizat) când au venit vreo 10 agenți vamali cu pașapoartele noastre și au început să ne scoată pe rând în grupuri mici.

Noi am fost în ultimul grup, ni s-a cerut să-i urmăm fără alte explicații nici acum. Am întrebat unde mergem și nici nu-mi răspundeau. Am ajuns pe un culoar care ducea spre avion și atunci am înțeles că ne vor forță să urcăm în avion înapoi.

În momentul acela am cerut să vină și tatăl copilului pentru că eu nu aveam nici mâncarea pentru bebe, nici chei de la casă, cum puteam să plec fără nimic. M-au amenințat de mai multe ori că dacă nu urc în avion voi ajunge la închisoare, că sunt obligată să plec.

Soțul meu nu mai putea luat bilet, nu putea ajunge la mine în niciun fel, nici la telefon nu mă lăsau să termin conversația unde îl anunțam că suntem deportați sau riscăm să ajungem în închisoare. M-au amenințat încă o dată „închisoarea nu este un loc pentru o mama cu copil” „ești pe teritoriul nostru și autoritățile îți pot lua copilul în situația asta”."

"Nu voiau să ne dea pașapoartele"

Va las să va imaginați ce poate să fie în mintea și în sufletul cuiva care trece prin toate astea, fără să știe DE CE. Și să vadă că este și filmat și pozat de agenții respectivi pentrucare disperarea noastră a fost distracția lor de sâmbătă seară. 

Am decis să urcăm, dar nici atunci nu voiau să ne dea pașapoartele, a trebuit să fim în pragul avionului pentru a le recupera.

Am ajuns în avion speriată, neștiind ce voi face mai departe : unde vom merge pentru că biletele noastre erau către Frankfurt și ne lipsea și cel către Paris (de unde plecasem), cu ce îmi voi hrăni copilul pentru că nu aveam deloc mâncare pentru bebe și unde vom stă sau cum vom întra întra neavând chei.

Nu reușeam să dorm, îmi venea în minte tot ce s-a întâmplat, încercăm să înțeleg sau să găsesc o explicație logică. Nu am fost singurii în situația asta, ci o parte din românii de pe fiecare zbor din ziua respectivă, inclusiv ceilalți 6 prieteni cu care ne-am plănuit călătoria și care au ajuns după noi cu BA.

"Soțul meu nu a fost în niciun moment informat de autoritățile mexicane despre ce s-a întâmplat cu noi"

Dar care a fost motivul nu știm...și de ce au separat familiile? De ce soțul meu a întrat și noi nu, din moment ce eram o familie și aveam aceeași rezervare? (Teoretic și copilul putea rămâne și chiar separat de mine dacă nu se întâmplă să fie atașat în sistem).

Iar soțul meu nu a fost în niciun moment informat de autoritățile mexicane de ce urmează să se întâmple sau s-a întâmplat cu noi, familia lui.

Pe zborul de întoarcere cei de la compania aeriană s-au purtat foarte frumos, ne-au găsit ceva de mâncare pentru bebe, ne-au îndrumat cum să facem rost de cărțile de îmbarcare pentru Paris odată ajunși în aeroportul din Frankfurt.

Am avut dificultăți să le recuperăm pentru că în sistem copilul apărea că se va întoarce cu zborul pe pe 1, alături de tată, dar fizic era cu mine. 
La aterizare am fost așteptate de poliție, iar după ce au verificat ne-au confirmat că totul este ok la ei și am putut pleca.

Trec peste detaliile despre cum am spart ușa, va las doar cu imaginea unei mame prăbușite pe podeaua casei, ușurată că și-a adus bebelușul acasă.

Mamica cu bebelușul care au fost deportate din Cancun Doresc sa fac publica întâmplarea prin care am trecut pe...

Posted by Georgiana Năstase on Monday, 1 February 2021

×
Subiecte în articol: români expulzați Mexic mămică bebelus
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close