Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Marcel Boloș, prima declarație în ziua în care Guvernul a căutat bani pentru plata salariilor și pensiilor majorate

Ministrul Marcel Boloș, prima declarație în ziua în care Guvernul a căutat bani pentru plata salariilor și pensiilor majorate

Guvernul ia măsuri urgente pentru a se asigura că are bani pentru majorările salariale din luna iunie și pentru plata pensiilor majorate din septembrie.

de Vasile Marcu    |    29 Apr 2024   •   13:31

"Atât premierul, cât și ministrul de Finanțe dau asigurări că nu vor fi probleme cu plata drepturilor salariale. Nici majorările salariale acordate din luna iunie lucrătorilor din Sănătate și Educație nu sunt în pericol.

De asemenea, există bani pentru plata pensiilor majorate în luna septembrie. Soluția avansată de Ministerul de Finanțe implică faptul că banii din buget vor fi cheltuiți în avans în luna iunie și că Fiscul va încerca să colecteze mai eficient, urmând ca la rectificarea bugetară să se acopere sumele lipsă.

Bineînțeles, spre finalul anului va apărea o problemă dacă statul nu reușește să strângă venituri suficiente: în acest caz, deficitul bugetar se va mări", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Vasile Marcu.

Ce spune Memorandumul elaborat de Ministerul de Finanțe despre cheltuielile pe primul trimestru din 2024.

Memorandumul care avertiza asupra riscului de neplată a salariilor și pensiilor a fost elaborat de Ministerul de Finanțe. Documentul avertizează asupra depășirii cheltuielilor trimestriale în mai multe sectoare bugetare.

"Din analiza execuției bugetare pe primul trimestru al anului la nivelul ordonatorilor principali de credite, supunem atenției următoarele: 

  • La nivelul ordonatorilor principali de credite din sistemul justiției (Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Constituțională, Ministerul Justiției, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii), la titlul „Cheltuieli de personalse înregistrează plăți totale în sumă de 1,3 mld lei, reprezentând 30% din prevederile bugetare aprobate la acest titlu de cheltuială, în principal ca urmarea punerii în plată, începând cu luna decembrie a drepturilor salariale astfel cum au fost acestea majorate prin acte administrative în cursul anului 2023. Rezultă astfel că fondurile rămase de utilizat nu asigură plata integrală a drepturilor salariale până la sfârșitul anului.
  • La nivelul bugetului asigurărilor sociale de stat cheltuielile cu asistența socială pe trimestrul I sunt în sumă de 33,6 mld lei, respectiv 25,1% din bugetul aprobat. În condițiile în care drepturile de pensie majorate în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii intră în plată începând cu luna septembrie, este necesară alocarea suplimentară de fonduri pentru plata acestora. Impactul estimat de inițiator pentru anul 2024, prezentat în Expunerea de motive a legii mai sus-amintite este în sumă de 10,0 mld lei;
  • La nivelul trimestrului I, execuția bugetară la nivelul bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate este de 18,4 mld lei, respectiv 30% din prevederile anuale. Casa Națională de Asigurări de Sănătate informează în mod constant Ministerul Finanțelor în legătură cu necesitatea de alocări de fonduri suplimentare pentru decontarea serviciilor medicale și a medicamentelor, inclusiv în contextul existenței riscului declanșării procedurii de infringement împotriva țării având ca obiect încălcarea legislației UE în materia combaterii întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale", se spune în Memorandumul elaborat de ministerul condus de Marcel Boloș.

Marcel Boloș, la rândul său, a afirmat, luni, că angajamentele de plată asumate de statul român față de salariați și pensionari vor fi respectate.

"Nu se pune problema să nu avem aceste angajamente salariale pentru Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, și toate celelalte angajamente pe care guvernul și le-a asumat.

Nu se pune problema să nu achităm aceste cheltuieli de personal.

În ceea ce privește deficitul bugetar, punctul de pornire va fi cel pe care îl vom avea în traiectoria de consolidare bugetară pe care Comisia Europeană o va propune", a spus ministrul de Finanțe.

×
Parteneri
Medicul Adrian Marinescu, detalii de ultimă oră despre Florin Piersic
x close