Antena 3 CNN Actualitate Marcel Ciolacu reface strategia pentru Schengen cu premierii din Bulgaria şi Grecia, la întâlnirea trilaterală de la Varna

Marcel Ciolacu reface strategia pentru Schengen cu premierii din Bulgaria şi Grecia, la întâlnirea trilaterală de la Varna

Premierul Marcel Ciolacu participă astăzi la reuniunea trilaterală România - Bulgaria - Grecia, care are loc la Varna.

de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Oct 2023   •   12:20

Şeful executivului merge însoţit de o parte dintre miniştrii cabinetului său. Scopul acestei vizite este agrearea unei declaraţii comune în care statele participante se angajează să facă toate eforturile necesare pentru a face posibilă aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

De asemenea, va fi agreată o declarație comună, iar potrivit unor surse, aceasta face trimitere la angajamentul României și Bulgariei de a depune eforturile necesare pentru a intra în spațiul Schengen până la finalul acestui an. 

Potrivit declarației comune, argumentele aduse sunt că aderarea la spațiul Shengen ar ajuta mediul de afaceri, ar reduce costurile și, totodată, ar ține sub control acest curent extremist care se dezvoltă atât în România, cât și în Bulgaria, dar și în țările europene. 

Pe agendă vor exista discuții și pentru creșterea capacității de transport pe conductele brua, dar și despre construcția unui al doilea pod Ruse-Giurgiu.

Citește și: Mai bine de jumătate dintre români vor ca ţara să se îndrepte împotriva Austriei în cazul unui nou refuz de aderare la Schengen| Sondaj la comanda PSD

[GAL layout="3"]

Marcel Ciolacu: Am reiterat ambiția României de a deveni rapid stat membru al spațiului Schengen

„Mă aflu astăzi la Varna, la reuniunea trilaterală România - Bulgaria – Grecia, un format foarte util de consultări”, scrie pe Facebook Marcel Ciolacu.

El afirmă că, împreună cu omologii săi, prim-ministrul Republicii Bulgaria, Nikolai Denkov, și prim-ministrul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, discută „teme relevante pentru regiunea noastră, dar și pe teme de actualitate ale agendei europene și de securitate”.

„Participarea la discuții a comisarilor europeni Adina Vălean și Margaritis Schinas reprezintă o dovadă în plus a angajamentului Uniunii Europene de a consolida cooperarea regională și de a sprijini proiectele majore de interconectivitate între țările noastre”, adaugă premierul Ciolacu.

El menționează că Trilaterala România-Bulgaria-Grecia a relansat dialogul dintre cele trei țări în jurul unor proiecte concrete de interconectare în transporturi, energie, comerț sau securitate.

„În prezența reprezentanților Comisiei Europene, a prim-ministrului grec, Kyriakos Mitsotakis, și cel al Bulgariei, Nikolai Denkov, am reiterat ambiția României de a deveni rapid stat membru al spațiului Schengen și de a deveni un actor economic influent în regiune. Cu această ocazie, toate cele trei state am agreat să implementăm un plan de acțiune comun pentru a avea evoluții semnificative în cooperarea trilaterală. România poate, în parteneriat cu Bulgaria și Grecia, să aibă o influență mai mare în Uniunea Europeană, promovând rolul său central în reconstrucția Ucrainei și dorința de a vedea Republica Moldova și statele din Balcanii de Vest cât mai rapid în Uniunea Europeană”, încheie Ciolacu.

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close