Antena 3 CNN Actualitate Marcel Ciolacu, la ședința solemnă din Parlament: Nimic nu ar fi fost posibil fără jertfa tinerilor de la Revoluţie; e nevoie de un proiect naţional

Marcel Ciolacu, la ședința solemnă din Parlament: Nimic nu ar fi fost posibil fără jertfa tinerilor de la Revoluţie; e nevoie de un proiect naţional

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat, luni, că România de astăzi nu ar fi fost posibilă fără sacrificiile şi jertfa de la Revoluţia din Decembrie 1989, transmiţând că este "tentant să cauţi mereu vinovaţi", dar este nevoie de unitate şi solidaritate.

Marcel Ciolacu, la ședința solemnă din Parlament: Nimic nu ar fi fost posibil fără jertfa tinerilor de la Revoluţie; e nevoie de un proiect naţional
Sursa foto: Foto: Marcel Ciolacu/Facebook
16 Dec 2019   •   14:40

"Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la Revoluţia din 1989. Pentru mulţi dintre noi poate părea o perioadă foarte lungă, multe s-au schimbat de atunci şi puţini îşi amintesc de sentimentul acela de libertate care definea acele zile, de solidaritatea incredibilă a celor care au ieşit atunci în stradă sau de visele lor. Viaţa şi-a urmat, în mod inevitabil, cursul, iar, odată cu schimbul de generaţii, amintirea acelor zile s-a estompat treptat şi a ajuns un eveniment din cartea de istorie. Apărarea idealurilor Revoluţiei a devenit un concept extrem de abstract pentru mulţi dintre cei care nu au absolut nici o amintire din comunism sau din Decembrie 89, ca şi fiul meu. Sunt oameni care s-au născut în democraţie şi care nu îşi pot imagina societatea în alt mod decât aşa. Tocmai de aceea, avem datoria să le spunem că libertatea de a alege cum vrem să trăim şi cum să ne construim fiecare destinul îşi are originea în acele zile tulburi din 89", a spus Ciolacu, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989.

El a adăugat că astăzi exprimarea liberă este ceva normal.

Citiți și Klaus Iohannis, la ședința solemnă din Parlament care marchează împlinirea a 30 de ani de la Revoluţie: Comunismul, chintesența răului absolut

"Nimic din ce trăim astăzi nu ar fi fost posibil fără sacrificiile şi jertfa celor care au ieşit cu mâinile goale în faţa tancurilor şi gloanţelor pentru a înlătura un regim abuziv şi totalitar. Astăzi este ceva normal să poţi să se exprimi liber, să studiezi, să munceşti peste hotare sau să îţi deschizi o afacere, să poţi să nu mai vorbeşti în şoaptă în propria casă, cu lumina stinsă, cu draperiile trase, în frig şi fără mâncare şi să fii sigur că nimeni nu te va pedepsi şi nu vei sfârşi într-un beci pentru părerile tale. Astăzi este ceva normal să fim europeni, să împărtăşim valorile democratice occidentale şi să fim partener cu drepturi depline în cele mai puternice structuri ale lumii civilizate: Uniunea Europeană şi NATO. Aceasta este normalitatea în care ne-am obişnuit să trăim şi aşa este firesc să fim", a mai afirmat Ciolacu.

El a adăugat că nu trebuie uitat că libertatea de astăzi are "în spate un preţ greu, un preţ plătit cu sânge de tinerii de la Revoluţie".

"Idealurile acelor tineri trebuie să rămână şi astăzi vii - democraţie, libertate, dreptate. Cel mai bun mod de a cinsti memoria eroilor din 89 este să apărăm aceste valori ale noastre, de aceea îmi doresc să regăsim acea unitate şi solidaritate naţională pentru proiectele mari", a mai afirmat Ciolacu.

El a spus că este nevoie de unitate şi de un proiect naţional.

"Avem nevoie să transmitem în societate un mesaj care să lase deoparte lucrurile care ne despart, să trecem peste orgolii şi lupte politice şi să ne dăm mâna pentru a îndeplini obiectivele noastre ca naţiune. Doamnelor şi domnilor, au trecut 30 de ani de la Revoluţie. Sunt conştient că unele lucruri puteau fi făcute mai bine în acest timp, la fel cum ştiu că este tentant să cauţi mereu vinovaţi, să pui etichete şi să urăşti, dar cred că acest lucru nu ne va ajuta foarte mult să progresăm. Cred că cel mai important este să avem un proiect naţional pornind de la toate lucrurile bune pe care le-am făcut în această perioadă. Generaţia 89 ne-a dăruit o Românie liberă, este responsabilitatea noastră să lăsăm moştenire generaţiilor viitoare o Românie mai bună, mai frumoasă şi mai prosperă", a conchis Ciolacu. 


 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
x close