Antena 3 CNN Actualitate Marcel Nicolaescu (ELCEN): Bucureștenii vor avea în această iarnă apă caldă și căldură

Marcel Nicolaescu (ELCEN): Bucureștenii vor avea în această iarnă apă caldă și căldură

Marcel Nicolaescu (ELCEN): Bucureștenii vor avea în această iarnă apă caldă și căldură
06 Noi 2015   •   17:58

Bucureștenii vor avea în această iarnă apă caldă și căldură, iar Electrocentrale București (ELCEN) plătește în fiecare zi consumul la Romgaz, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Marcel Octavian Nicolaescu, director general ELCEN, după ce RADET a anunțat că Romgaz va întrerupe furnizarea gazelor naturale către ELCEN, transmite Agerpres.

Vom avea în această iarnă apă caldă și căldură. Bucureștenii vor avea asigurate nevoile. Astăzi a fost, probabil, o disfuncționalitate în comunicare vizavi de faptul că la un moment dat a apărut această știre că Romgaz întrerupe livrarea gazelor. La Romgaz plătim în fiecare zi consumul curent până la momentul 15 noiembrie când trebuie să eșalonăm aceste datorii care sunt acumulate la ei, determinate de faptul că RADET nu ne-a plătit factura de gaze. Acum încasăm factura lunii aprilie 2013, iar la subvenție suntem la ianuarie 2014', a spus Nicolaescu.

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București a anunțat vineri "iminenta sistare a activității, care va avea drept primă consecință directă oprirea furnizării către consumatori a energiei termice pentru apă caldă și căldură, ca urmare a nefurnizării agentului termic de către ELCEN".

"Sistarea activității este generată de notificarea primită de la SC Electrocentrale București SA, prin care ni s-a comunicat faptul că începând de vineri, 6 noiembrie, ora 12,00, SNGN Romgaz SA va întrerupe furnizarea gazelor naturale către ELCEN", se arată într-un comunicat al RADET remis, vineri, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, factorii care au generat situația actuală a regiei autonome sunt: nerealizarea procesului de transfer al Electrocentrale București de la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri către Municipiul București și fuziunea de creare a Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, încălcând Memorandumul adoptat de Guvernul României în data de 23 martie 2013; datoriile Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice către regia autonomă, în sumă de aproximativ 715 milioane de lei (715.352.764 lei), conform prevederilor OG nr.36/2006; neachitarea la termen a deconturilor Primăriei Municipiului București către RADET privind subvenția la încălzire, în prezent, suma totală fiind de aproximativ 250 de milioane de lei (249.978.156 lei), aferentă perioadei februarie — august 2015.

În 30 octombrie 2015, Romgaz a anunțat că a încheiat cu Electrocentrale București un act adițional pentru livrarea de gaze naturale, în sumă de peste 86,875 milioane lei, până pe 15 noiembrie 2015.

Actul adițional la contractul încheiat în 2009 prevede emiterea unui scrisori de garanție bancară/plata în avans, factura de regularizare scadentă în 37 de zile de la data emiterii. Penalitățile de întârziere vor fi de 0,05%/zi.

Electrocentrale București este cel mai mare producător de energie termică din România (40%) și din București (90%). Din punct de vedere al producției de energie electrică, ELCEN asigură 4,8% din cota de piață la nivel național, potrivit raportului OPCOM din decembrie 2013. Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri este principalul acționar al companiei, cu 97,51% din capital, restul acțiunilor fiind deținute de SNGZ Romgaz (2,49%).

×
Subiecte în articol: ELCEN
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close