x close

Marcel Vela respinge propunerile Jandarmeriei privind manifestațiile publice. Ce solicitau forțele de ordine

05 Iun 2020   •   19:20
Marcel Vela respinge propunerile Jandarmeriei privind manifestațiile publice. Ce solicitau forțele de ordine Hepta

Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela a cerut Jandarmeriei să retragă toate propunerile făcute la legea privind manifestările publice acuzând instituția că nu are atribuții în inițierea proiectelor de legi.

„Este un document de lucru, iniţiat de parlamentari, cu unele propuneri tehnice pe care Jandarmeria le-a adus în atenţie atunci când s-a pus în dezbaterea participanţilor în cadrul unei întâlniri informale. Am dispus Jandarmeriei Române să retragă toate punctele de vedere avansate la aceste discuţii informale”, a declarat Marcel Vela.

În documentul denumit „Lege privind manifestările publice”,Jandarmeria propunea interdicția manifestanților de a perturba activitatea instituțiilor publice sau de a scanda lozinci jignitoare ori vulgare, inclusiv pe rețelele sociale.

Dintre cele mai controversate articole ale documentului amintim:

”Art. 5 – (1) Sunt interzise manifestările publice prin care:

d) se perturbă activitatea normală a instituțiilor publice sau private precum și ceremoniile/activitățile oficiale organizate la nivelul statului sau al autorităților publice centrale sau locale.

Art. 6 – Pe timpul desfăşurării manifestărilor publice, sunt interzise:

h) ascunderea feţei cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedica identificarea.

Art. 16 – Participanţii la manifestarea publică sunt obligaţi:

c) să nu adreseze, afișeze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare direct sau on-line, inclusiv prin rețelele de socializare sau orice alte mijloace, de natură să aducă atingere moralităţii publice sau drepturilor persoanei.

Art. 26 – Încălcarea interdicţiilor prevăzute la art. 6 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei sau cu prestarea a 50 – 300 ore de activități în folosul comunităţii, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni.”

Parteneri
Parteneri
sati